Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Dīvainas izmaiņas Putina uzvedībā rada neizpratni sabiedrībā

© Pixabay.com

Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzvedībā īsā laikā notikušas daudzas dīvainas izmaiņas, kas rada šaubas, vai viss ir tā, kā izskatās, raksta limon.postimees.ee.

"Viņam ir divas sejas. Viņš vienā brīdī uzvedas pavisam savādāk nekā citā. Viņš ir kā hameleons, kura uzvedība pilnībā mainās atkarībā no apstākļiem,” tā 2022. gada oktobrī Krievijas prezidentu somu izdevumam “Ilta-Sanomat” raksturoja Putina bijušais runu autors Abass Gaļamovs.

Kopš tā laika Putina uzvedības un personības izmaiņas ir kļuvušas vēl straujākas un uzkrītošākas.

“Gadu gaitā un īpaši pēdējā laikā viņa raksturā un uzvedībā ir radušās manāmas izmaiņas un pretrunas. Vienā video viņš izskatās diezgan slikti, bet jau nākamajā viņš izskatās salīdzinoši labā garīgā un fiziskā formā,” stāsta Somijas Ārpolitikas institūta vecākais pētnieks Jussi Lassila.

Kopā ar ekspertiem laikraksts analizēja Krievijas prezidenta runas un dažādās izmaiņas, kas notikušas šajā laikā.

Putins bija ļoti pārliecināts, sakot uzvaras runu Maskavā: "Visi šie uzdevumi tiks atrisināti, un mērķi noteikti tiks sasniegti."

Prezidents, kuram ir melnā josta džudo, Krievijas prezidenta vēlēšanās ieguva 87,33 procentus balsu. Viņš tik ļoti steidzās teikt savu runu, ka viņa jaunajai svītai bija grūti tikt viņam līdzi.

Gan video, gan publiski viņš bija redzams ar trīcošām rokām, pietūkušu seju un miegainu skatienu, kas izraisīja spekulācijas par viņa veselību.

"Kad tika paziņota uzvara vēlēšanās, bija redzams aktīvāks un ātrāks Putins," saka ķermeņa valodas eksperts Sami Sallinens. “Runājot ar jauniešiem, īpaši svarīgi parādīt prezidentu jaunu un veselu. Viņi vēlējās uzsvērt, ka jaunieši tik tikko var tikt līdzi Putinam, kad viņš vēlas uzstāties.”

Lassila atzīmēja, ka pašas vēlēšanu kampaņas laikā Putina runas bija īsas, un tas izraisīja daudz šaubu.

“Ir izskanējuši minējumi, ka ieraksti tika iepriekš filmēti un pēc tam publicēti noteiktā laikā PR nolūkos. Un Putins it kā bija šur tur, rīkoja sapulci, bet tad izrādījās, ka nekas tāds nenotika,” stāstīja Lassila.

Viņam ir aizdomas, ka vismaz daži videoklipi ir montēti.

"Un, protams, ir vēl viens faktors, par kuru pašlaik nav tiešu pierādījumu, taču pastāv šaubas, ka aiz fotoattēlu apstrādes slēpjas mākslīgais intelekts," saka Lassila. "Parastās fotogrāfijās ir diezgan viegli nogludināt un mainīt viņa seju, taču mūsdienās arī kustīgos kadrus var apstrādāt diezgan veiksmīgi."

22. martā bruņoti teroristi uzbruka koncertzālei Crocus City Hall.

Uzbrucēji 20 minūšu laikā nogalināja vismaz 137 cilvēkus. Putinam, kurš sevi attēlo kā stabilitātes un drošības garantu, bija vajadzīgas gandrīz 20 stundas, lai publiski komentētu slaktiņu.

Kad diktators beidzot parādījās ekrānā, viņa sejā atkal bija redzamas skaidras pārmaiņas - viņam trūka pārliecības par sevi.

"Putina sejā bija redzamas bezmiega naktis - sarkanas acis, un viņa uzvarai vēlēšanās raksturīgā pašapziņa bija zudusi," saka Sallinens. “Mēs esam pieraduši redzēt daudz spilgtākus priekšnesumus, kad Putins sola atriebību un atriebību. Tagad viņš izskatījās noguris, viņa runa bija pārsteidzoši klusa un viņam bija ārkārtīgi mierīga balss.”

Pēc Sallinena domām, bija pamats uzskatīt, ka Putins par asinsizliešanu koncertzālē runās skaļā balsī, ar taisnu muguru un stingru skatienu.

"Bet tā vietā viņš atkāpās, noslēdzās. Viņš salika rokas, it kā padotos, un izskatījās ļoti noguris. Tas varēja būt saistīts ar to, ka viņš bez iepriekšējas sagatavošanās lasīja tekstu, un tādā gadījumā viņam nebija laika atkārtot svarīgus fragmentus, taču es domāju, ka uzbrukums notika negaidīti un patiešām nobiedēja Krievijas prezidentu."

Straujas un dīvainas izmaiņas Putina raksturā un uzvedībā ir manītas ne reizi vien - pērn jūnijā, kad militārais vadītājs Jevgēņijs Prigožins uz Maskavu nosūtīja savu privāto militāro kompāniju (PMC) Vāgneru, vairākas stundas šķita, ka vienībai atļaus mierīgi doties līdz pat Kremlim.

Tobrīd šķita, ka spēli pametuši ne tikai par drošību atbildīgie dienesti, bet arī pats Putins.

Tikai tad, kad tika paziņots par Prigožina samierināšanos ar Krievijas vadību, televīzijā parādījās dusmīgs un šokēts Putins. Priekšnesums ilga piecas minūtes, kura laikā prezidents pateicās pilsoņiem par patriotismu un apgalvoja, ka devis pavēli izvairīties no asinsizliešanas.

Tomēr dažu dienu laikā ekrānā parādījās pavisam cits Putins. Izmaiņas bija dramatiskas. Prezidents tika nofotografēts starp cilvēku pūli, uzņemot selfijus, pļāpājot un pat skūpstot jaunu meiteni uz vaiga.

Kā ziņoja Kremlis, fotogrāfijas bija uzņemtas Dagestānā, kas atrodas divus tūkstošus kilometru no Maskavas, Kaspijas jūras krastā.

Lassila uzdeva jautājumu, kas vēl nebija noskaidrots.

“Viņa izskats izceļas ar to, ka, skatoties uz viņa seju, tas dažādos kontekstos ir ļoti atšķirīgs. Man tas ir neizprotami," sacīja Lassila.

2023. gada beigās Japānas televīzijas kanāls TBS ziņoja par sejas atpazīšanas ekspertiem, kuri ar mākslīgā intelekta palīdzību analizēja Putina publiskās uzstāšanās.

"Rezultātā tika paziņots, ka dažādos gadījumos bija redzami dažādi cilvēki, nevis viena un tā pati persona," sacīja Lassila.

Jau koronavīrusa laikā Putins kļuva pazīstams ar ļoti stingrām karantīnas prasībām un izvairīšanos no saskarsmes ar cilvēkiem. Uz šī fona Putina parādīšanās Dagestānā tikai dažas dienas pēc Prigožina apvērsuma mēģinājuma šķiet vēl dīvaināka.

Eksperti to uzskata par iestudējumu un PR triku.

“Tas, ka Putins no dusmīga huligāna ir pārvērties par onkuli, kurš glāsta bērnus, liecina par plānotu tēlu. Neverbālā komunikācija ir svarīga mūsu komunikācijas sastāvdaļa. Mēs vairāk atceramies, kā lietas tiek izteiktas, nevis to, ko saka. Putins izmanto šo iespēju un rada pārdomātus attēlus atkarībā no konteksta un vietas.”

Vēl pirms dažiem gadiem ļoti reti varēja redzēt nervozu un nedrošu Putinu.

Pirmajā Ukrainas kara pavasarī 2022. gadā daudzu uzmanību piesaistīja Putina rokas, kas cieši pieķērās pie galda, tiekoties ar aizsardzības ministru Sergeju Šoigu. Tika apspriesta arī parāde par godu Uzvaras dienai tā paša gada 9. maijā. Tad Putins sēdēja blakus gados vecākiem kara veterāniem ar segu klēpī, it kā arī viņš būtu atvaļināts veterāns.

Tikai četrus mēnešus vēlāk, pēc līguma parakstīšanas par Krievijas okupēto Ukrainas teritoriju aneksiju, Putins piedalījās publiskās svinībās Maskavas Sarkanajā laukumā, kur no viņa vājuma vairs nebija ne miņas.

“Tas var arī norādīt, ka stress un garīgā spriedze dažkārt dara savu. To var redzēt viņa sejā un ķermeņa valodā, kad kaut kas noiet greizi,” saka eksperti.

Kādus secinājumus varam izdarīt no Putina dīvainajām pārmaiņām?

"Protams, šādas lietas rada saprotamas šaubas un dažādas sazvērestības teorijas par Putina diktatorisko sistēmu un viņa rūpīgi sargāto publisko tēlu," saka Lassila.

"Daudzi ir pamanījuši Putina nesenās vājuma pazīmes. Kremlis ņēma to vērā, un es domāju, ka mēs tās vairs neredzēsim. Militārais vadītājs nevar atļauties izrādīt fizisku vājumu, jo kontroles zaudēšana zemapziņā ir pielīdzināma varas zaudēšanai.”

Lassila atgādināja, ka ķermeņa dubultnieku izmantošana aizsākās senā pagātnē, un šādas metodes ir bijušas plaši izmantotas daudzkārt, piešķirot personai ne vienu vien seju.