Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps izdomājis viltīgu triku ar NATO; vairākas valstis varētu zaudēt alianses aizsardzību

© Pixabay.com

Miljardieris Tramps ierosinājis atņemt alianses kolektīvo aizsardzību tiem, kas aizsardzībai tērē mazāk par 2% no IKP, raksta CNN.

Pretrunīgi vērtētais amerikāņu politiķis un ASV prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps izteicis visai neviennozīmīgu priekšlikumu - viņš vēlas, lai NATO valstis tiktu sadalītas “vienlīdzīgās” un tajās, kas ir “vienlīdzīgākas”, tas ir, aliansē izveidot divu līmeņu formējumu.

Tas nozīmētu, ka dažas dalībvalstis vairs netiktu aizsargātas ar 5. punktu.

Ārēji viņa pozīcija izskatās šādi: valstis, kuras aizsardzībai netērē nepieciešamos 2% no iekšzemes kopprodukta, iekrīt 2. līmenī un netiks aizsargātas ar 5. pantu. 5. pants garantē, ka visas alianses resursi tiks izmantoti jebkuras dalībvalsts aizsardzībai uzbrukuma gadījumā.

Šī informācija ir izraisījusi asas diskusijas - daži eksperti uzskata, ka vairākas valstis faktiski ir “atslābinājušās” un aizsardzībai tērē mazāk nekā 2%; savukārt citi saka, ka ar divu līmeņu NATO idejas palīdzību Tramps vēlas “izkāpt” no atsevišķu alianses valstu aizsardzības, nododot tās Putina un citu agresoru aprīšanai.