Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV brīdina par Ķīnas plāniem attiecībā uz Krievijas armiju

© depositphotos.com

Ķīna palīdz Krievijai īstenot lielāko armijas paplašināšanu kopš Padomju Savienības laikiem, piektdien paziņoja ASV amatpersonas.

ASV amatpersonas cer, ka šo izlūkošanas datu publiskošana pamudinās sabiedrotos Eiropā izdarīt spiedienu uz Ķīnu. Vācijas kanclers Olafs Šolcs šajā nedēļas nogalē apmeklēs Pekinu, bet G7 (Lielā septiņnieka) valstu ārlietu ministri nākamnedēļ tiksies Itālijā.

Atklājot ASV konstatēto, amatpersonas sacīja, ka Ķīna palīdz Krievijai vairākās jomās, tostarp kopīgā dronu ražošanā, kosmosā bāzētās militārās spējās un ballistisko raķešu ražošanai svarīgu darbgaldu eksportā.

Ķīna ir bijusi galvenais faktors Krievijas aizsardzības rūpniecības bāzes atjaunošanā, "kas bija piedzīvojusi ievērojamas neveiksmes" kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, reportieriem paziņoja augsta ASV amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

"Krievija īsteno ambiciozāko aizsardzības [rūpniecības] paplašināšanu kopš padomju laikmeta un straujākā tempā, nekā mēs to uzskatījām par iespējamu šī konflikta sākumā," sacīja amatpersona.

"Mēs uzskatām, ka viens no radikālākajiem paņēmieniem, kas mums šai laikā ir pieejami Ukrainas atbalstīšanai, ir pārliecināt Ķīnas Tautas Republiku (ĶTR) beigt palīdzēt Krievijai atjaunot tās militārās rūpniecības bāzi," sacīja amatpersona. "Krievijai būtu grūti uzturēt savus kara centienus bez ĶTR ieguldījuma."

ASV amatpersonas sacīja, ka Ķīna nodrošinājusi vairāk nekā 70% no darbgaldiem 900 miljonu ASV dolāru vērtībā, kurus Krievija importējusi 2023.gada pēdējā ceturksnī un kas tiek izmantoti ballistisko raķešu ražošanai.

ASV amatpersonas arī pavēstīja, ka pērn no Ķīnas nākuši 90% Krievijas importētās mikroelektronikas, kas tiek izmantota raķešu, tanku un lidaparātu ražošanā.

ASV ir vairākkārt brīdinājušas Ķīnu neatbalstīt Krieviju. Gan Ķīnas, gan ASV amatpersonas atzinušas, ka Ķīna atturas no tiešas ieroču piegādāšanas Krievijai. Maskava ir vērsusies pie sankcijām pakļautajām valstīm Ziemeļkorejas un Irānas, lai papildinātu savus ieroču krājumus.