Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Divas pasaules lielvalstis vēršas pret svarīgu Krievijas ienākumu avotu

© depositphotos.com

ASV un Lielbritānija piektdien kopīgi nolēma paplašināt Krievijas metālu importa aizliegumu, vēršoties pret svarīgu Krievijas ienākumu avotu pēc tās iebrukuma Ukrainā.

"Šī jaunā darbība aizliedz importēt ASV Krievijas izcelsmes alumīniju, varu un niķeli," paziņoja ASV Finanšu ministrija.

Tā arī ierobežo šo metālu izmantošanu globālajās metālu biržās un ārpusbiržas atvasināto instrumentu tirdzniecībā, papildinot ASV un Lielbritānijas valdību iepriekš veiktās darbības.

"Mūsu jaunie aizliegumi svarīgāko metālu [importam], koordinācijā ar mūsu partneriem Lielbritānijā, turpinās vērsties pret ienākumiem, kurus Krievija var gūt, lai turpinātu savu brutālo karu pret Ukrainu," paziņoja ASV finanšu ministre Dženeta Jelena.

Šis paziņojums nozīmē to, ka tādām metālu biržām kā Londonas Metālu birža un Čikāgas Tirdzniecības birža tagad būs aizliegts pieņemt jaunu alumīniju, varu un niķeli, kas ražoti Krievijā.

"Vislabāk atņemt Putinam spēju īstenot savu nelikumīgo karu Ukrainā var, kad mēs rīkojamies kopā ar sabiedrotajiem," paziņoja Lielbritānijas finanšu ministrs Džeremijs Hants.

"Mūsu apņēmigā rīcība kopīgi ar ASV aizliegt Krievijas metālus divās lielākajās biržās neļaus Kremlim iepludināt vairāk naudas savā kara mašinērijā," viņš piebilda.

Metāli ir Krievijas otra lielākā eksporta prece pēc energoresursiem, lai gan šī eksporta vērtība ir samazinājusies no 25 miljardiem ASV dolāru 2022.gadā līdz 15 miljardiem dolāru pagājušajā gadā, teikts Lielbritānijas valdības paziņojumā.