Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Šolcs devies uz Ķīnu; kāds ir viņa vizītes mērķis?

© AFP/Scanpix/Leta

Vācijas kanclers Olafs Šolcs sestdien devies trīs dienu vizītē uz Ķīnu, kuras laikā viņam paredzēta tikšanās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu.

Sākotnēji Šolcs apmeklēs Čuncjinu un Šanhaju, bet otrdien ieradīsies Pekinā, kur viņam paredzētas sarunas ar Ķīnas augstākajām amatpersonām, lai cita starpā apspriestu Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu un spriedzi Pekinas attiecībās ar Taivānu, kā arī jautājumus, kas saistīti ar savstarpējo tirdzniecību.

Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā Rietumi centušies panākt Maskavas starptautisko izolāciju. Lai gan Ķīna ārēji centusies palikt neitrāla, Pekina joprojām uzskatāma par diktatora Vladimira Putina svarīgāko sabiedroto.

Komunistiskās Ķīnas līderi nav nosodījuši Krieviju par tās agresiju un lielā mērā piebalso Maskavai, kara izraisīšanā vainojot Rietumus.

Tikmēr pieaug spiedze Pekinas attiecībās ar Taivānu, kuru komunistiskā Ķīna joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Neskatoties uz to, Ķīna ir svarīgākais Vācijas tirdzniecības partneris, un Šolcu vizītē pavada kādi desmit lielāko vācu uzņēmumu vadītāji. Delegācijas sastāvā ir arī Vācijas lauksaimniecības ministrs Džems Ezdemirs, transporta ministrs Folkers Visings un vides ministre Štefija Lemke.

Šī ir jau otrā Šolca vizīte Ķīnā kopš 2021.gada, kad viņš stājās kanclera amatā. Viņš pirmo reizi apmeklēja Ķīnu Covid-19 pandēmijas laikā 2022.gada novembrī, taču toreiz kanclera vizīte ilga tikai vienu dienu.

Pirmais Šolca apmeklējuma mērķis ir pasaules lielākā pilsēta Čuncjina, kur mīt aptuveni 32 miljoni cilvēku. Čuncjinā, kā arī Šanhajā Šolcs iecerējis apmeklēt vācu uzņēmumu filiāles, kā arī tikties ar studentiem.