Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 784. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:08]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 17. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:08. Piektdien notiks NATO-Ukrainas padomes sēde, lai spriestu par Kijivas pretgaisa aizsardzības vajadzībām, pavēstīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Padomes sēde tiek sasaukta pēc Ukrainas lūguma.

21:00. ASV Pārstāvju palātas spīkers Maiks Džonsons trešdien beidzot izsludināja ilgi atlikto balsojumu par Savienoto Valstu militāro palīdzību Ukrainai, kā arī palīdzību Izraēlai. "Mēs sagaidām, ka balsojums par šo likumprojektu galīgo apstiprināšanu būs sestdienas vakarā," pavēstīja spīkers.

20:11. Vācijas vadība vērsusies pie sabiedrotajiem NATO un Eiropas Savienībā (ES) ar lūgumu pēc iespējas ātrāk rast veidus, kā nostiprināt Ukrainas pretgaisa aizsardzību, pavēstīja Vācijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis. Jautājums par jaunu pretgaisa aizsardzības līdzekļu nodrošināšanu Ukrainai tiks apspriests arī G7 valstu ārlietu ministru sanāksmē, kas notiks šonedēļ.

19:11. Redzot uzbrukumu Izraēlai, svarīgi līdzīgā veidā palīdzēt Ukrainai gaisa telpas aizsardzībai, trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču žurnālistiem norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), kura šodien un ceturtdien piedalīsies Eiropadomē. Viņa uzsvēra, ka Eiropadomes darba kārtībā būs Ukraina, Eiropas Savienības (ES) konkurētspējas jautājumi. Tāpat tiks pārrunātas tēmas, kas attiecas uz lauksaimniecību, kā arī Irānas uzbrukums Izraēlai.

18:01. Ukrainas tiesa piespriedusi 12 gadu cietumsodu Krievijas karavīram, kurš netālu no Bučas šāva uz automašīnu, kamēr tajā atradās civiliedzīvotājs.

Kaujas par Kijevu laikā 29 gadus vecais Radiks Gukasjans kopā ar citiem Krievijas karavīriem netālu no Bučas apšaudīja civilo automašīnu, nogalinot šoferi. Lai slēptu noziegumu, krievi nogalinātā vīrieša līķi apglabāja mežā.

Ukrainas aizstāvji sagūstīja Gukasjanu kauju laikā Hersonā 2022. gada augustā.

17:01. Trešdien ar Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) droniem Krievijā Tatarstānā veikts trieciens rūpnīcai, kur tiek ražoti un remontēti bumbvedēji Tu-22M un Tu-160M, Ukrainas medijam UNN pavēstīja avots.

Izlūkdienesta dronu trieciena mērķis bija Sergeja Gorbunova vārdā nosauktā aviācijas rūpnīca Kazaņā, sacīja medija sarunbiedrs.

Kazaņā aviācijas un helikopteru rūpnīcās bija dzirdamas trauksmes sirēnas, tika evakuēti cilvēki. Dronu draudu dēļ ierobežota vietējās lidostas darbība.

15:54. Šveice nolēmusi nepievienoties starptautiskajai darba grupai, kuras mērķis ir krievu oligarhu naudas izsekošanai.

Šveices parlaments šodien noraidīja pievienošanos darba grupai Krievijas elites, pilnvaroto un oligarhu jautājumos (REPO). Par pievienošanos nobalsoja 80 likumdevēji, bet pret balsoja 101.

Arī Šveices valdība nevēlas pievienošanos šai grupai, ko ierosināja zaļie. Šveices konservatīvās partijas uzskata, ka pievienošanās būtu nesavienojama ar Šveices tradicionālo neitralitāti ārpolitikas jautājumos.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī Šveices bankās nobloķēti krievu aktīvi gandrīz astoņu miljardu Šveices franku apmērā. Taču citu valstu valdības pieņem, ka Šveicē atrodas ievērojami vairāk krievu oligarhu naudas.

14:59. Ukrainas Valsts robežsardzes dienests saņēmis informāciju no Polijas puses, ka poļu protestētāji ceturtdien plāno sākt Korčovas-Krakovecas kontrolpunkta blokādi divu dienugarumā, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Tiek ziņots, ka blokāde neietekmēs humānās un militārās kravas.

Kontrolpunkta caurlaidspēja būs ierobežota līdz vienam transportlīdzeklim stundā, bet pasažieru transporta satiksme abos virzienos būs netraucēta.

13:58. Saskaņā ar vietējo amatpersonu paziņojumiem, nogalināto skaits Krievijas raķešu triecienā Čerņihivas pilsētai, Ukrainas ziemeļos, pieaudzis līdz 11 cilvēkiem bet 20 ir ievainoti, ziņo aģentūra LETA.

Čerņihivas mērs Oleksandrs Lomako norādīja, ka raķetes trāpījušas ļoti apdzīvotā rajonā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš lūdzis sabiedrotos sūtīt Ukrainai vairāk raķešu, lai novērstu Krievijas gaisa uzbrukumus, paziņoja, ka Ukrainai nebija pietiekamu pretgaisa aizsardzības līdzekļu, lai pārtvertu trīs raķetes, kas trāpīja Čerņihivai.

12:50. Ukrainas Aizsardzības izlūkošana dienests ziņo, ka šodien, 17.aprīlī, ukraņu karavīri iznīcinājuši helikopteru Mi-8, kas atradies Krievijas pilsētā Samarā Krijažas lidlaukā, raksta pravda.com.ua.

Tiek ziņots, ka Krievija izmantoja šo helikopteru ieroču un personāla pārvadāšanai. Šāda veida helikopters maksā aptuveni 10-15 miljonus ASV dolāru.

12:03. Jaunākā informācija liecina, ka Krievijas raķešu triecienā Čerņihivas pilsētai, Ukrainas ziemeļos, nogalināti astoņi cilvēki un gandrīz 20 ievainoti, trešdien paziņojušas vietējās amatpersonas.

11:33. Krievijas raķešu triecienā Čerņihivas apgabalā, Ukrainas ziemeļos, nogalināti vai ievainoti vairāki cilvēki, trešdien paziņojušas vietējās amatpersonas.

"Ienaidnieks veica trīs raķešu triecienus gandrīz pašā [Čerņihivas] pilsētas centrā. Ir nogalināti civiliedzīvotāji un daudzi ievainoti. Pašlaik strādā glābēji," sociālajos tīklos paziņoja Čerņihivas apgabala gubernators Vjačeslavs Čauss.

10:44. Pērn Rīgā būtiski sarucis ārkārtas aizbildnības gadījumu skaits bērniem no Ukrainas, liecina Rīgas pašvaldības bāriņtiesas apkopotā informācija.

Ja 2022.gadā ārkārtas aizbildnība noteikta 333 bērniem no Ukrainas, tad 2023.gadā tas bija 101 bērns. No visiem bērniem pērn 88 bērniem no Ukrainas iecelti aizbildņi.

09:58. Demokrātiskajai sabiedrībai ir jāapvieno spēki Ukrainas atbalstam, otrdien, 16.aprīlī, paziņoja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) pēc Vašingtonā notikušās tikšanās ar Ukrainas finanšu ministru Serhiju Marčenko.

Ašeradens tikšanās laikā uzsvēris, ka Latvija joprojām ir nelokāma savā solidaritātē, solot gan morālu, gan materiālu atbalstu Ukrainai līdz uzvarai. Latvijas apņemšanās izpaužas finansiālā, militārā un humānā palīdzībā.

08:29. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 456 050 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 710 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7193 tankus, 13 827 bruņutransportierus, 11 624 lielgabalus un mīnmetējus, 1046 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 760 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9279 bezpilota lidaparātus, 2093 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 15 587 automobiļus un autocisternas, kā arī 1910 specializētās tehnikas vienības.

07:00. Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes "Telegram" kanāls "Astra" un citi vietējie mediji.

Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka sprādzieni atskanējuši vēl pirms gaisa trauksmes izsludināšanas.

00:10. Ukrainas bruņotie spēki: Časovjaras sagrābšana atvieglos krieviem uzbrukumus citām Doņeckas apgabala pilsētām, raksta pravda.com.ua.