Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Latvija pauž atbalstu Gruzijas teritoriālajai vienotībai

© f64

Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa vizīte Gruzijā ir prelūdija Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā, kas sākas nākamgad. Vizītei ir jāparāda, ka Latvija spēj sekmīgi realizēt un reprezentēt ES austrumu partnerības politiku.

Prezidenta un plašās delegācijas vizīte sakritusi ar dramatisku brīdi Gruzijas un Krievijas attiecībās, jo 24. novembrī Krievija un Gruzijas autonomā republika Abhāzija parakstījušas sadarbības līgumu, kas faktiski nozīmē Gruzijas teritoriālās integritātes graušanu. Valsts prezidents Andris Bērziņš un Gruzijas prezidents Georgijs Margvelašvili trešdien kopīgajā preses konferencē Tbilisi nosodīja šo līgumu un Krievijas rīcību Abhāzijā, kas apdraud reģiona drošību kopumā. Latvija paudusi atbalstu Gruzijas teritoriālajai integritātei, un, kā uzsvēra Bērziņš, mūsu valsts pauž visstingrāko atbalstu Gruzijas eiroatlantiskajai integrācijai. Gruzijas prezidents norādīja, ka viņa valsts mērķis ir panākt starptautisku diskusiju Ženēvas sarunu formātā par Krievijas agresīvo politiku pret Gruziju. Margvelašvili pat pauda uzskatu, ka Gruzijā būtu nepieciešama starptautisko miera uzturēšanas spēku klātbūtne, lai Krievija nespētu sodīt Gruziju par tās eiroatlantisko izvēli militārā ceļā. Latvijas Valsts prezidents, atbildot uz Gruzijas žurnālistu jautājumu, vai Latvija varētu veicināt ES asāku vēršanos pret Krievijas centieniem, gan diplomātiski norādīja, ka ES ir 28 valstis ar kopīgu ārpolitiku un šajā kopībā arī ir ES spēks. Jau vēlāk, biznesa forumā, A. Bērziņš Gruzijas premjeram Iraklijam Garibašvili solīja, ka Latvijā darīs visu, lai «Gruzija varētu justies drošāk».

Kā jau ziņots, vizītē Gruzijā Valsts prezidentu pavada 7 valdības ministri un 100 uzņēmēju delegācija. Vizīte noslēgsies šodien Adžārijā, Batumi.