Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Politika

19 valstīs veikts pētījums atklāj satraucošus datus par vēlēšanu godīgumu

© pexels.com

Vēlētāji 19 valstīs, tai skaitā trīs pasaules lielākajās demokrātijās, ir skeptiski noskaņoti jautājumā par vēlēšanu godīgumu un daudzi dotu priekšroku spēcīgam, nedemokrātiskam līderim, liecina ceturtdien publicētais pētījums.

Starptautiskā Demokrātijas un vēlēšanu atbalsta institūta ziņojumā secināts, ka "demokrātiskās institūcijas neattaisno cilvēku cerības". Šī starpvaldību organizācija apvieno 35 valstis un tās mērķis ir demokrātijas veicināšana visā pasaulē.

"Ir pēdējais laiks, lai sarunās par demokrātijas nākotni galvenā uzmanība tiktu pievērsta cilvēku priekšstatiem. Šī analīze ir neliels, bet svarīgs pirmais solis ceļā uz šo mērķi," norādījusi Stokholmā bāzētā organizācija.

Katrā valstī tika aptaujāti aptuveni 1500 cilvēki. Vienīgais izņēmums bija Zālamana Salas, kur nelielā iedzīvotāju skaita dēļ reprezentatīvo izlasi veidoja 526 cilvēki.

Aptaujās organizācija konstatēja, ka 17 valstīs mazāk nekā puse pilsoņu ir apmierināti ar savu valdību. Aptaujā piedalījās arī trīs lielākās demokrātiskās valstis - Brazīlija, Indija un Savienotās Valstis.

Astoņās valstīs vairāk cilvēku labvēlīgi vērtē "spēcīgu līderi, kuram nav jāraizējas par parlamentu vai vēlēšanām", vēsta organizācija, piebilstot, ka Indija un Tanzānija izceļas kā valstis ar salīdzinoši augstu atbalstu "spēcīgam līderim".

Tikai četrās valstīs "vairākums uzskata, ka viņiem ekonomiski klājas labāk nekā viņu vecākiem," teikts ziņojumā "Demokrātijas uztveres pētījums". Tajā piebilsts, ka lielākajā daļā valstu minoritātes ir skeptiskāk noskaņotas par vēlēšanu uzticamību nekā citas vēlētāju grupas.

Brazīlijā, Kolumbijā, Rumānijā un Sjerraleonē visnabadzīgākie iedzīvotāji biežāk nekā pārējie atzinīgi vērtē valdības darbību, secināts aptaujās.

Runājot par tiesu sistēmu, 18 valstīs "mazāk nekā puse pilsoņu uzskata, ka tiesas "vienmēr" vai "bieži" nodrošina pieeju taisnīgumam". Irākieši vairāk tic tiesu pieejamībai nekā amerikāņi, un Dānija ir vienīgā valsts, kurā lielākā daļa pilsoņu uzskata, ka tiesas bieži vai vienmēr nodrošina vienlīdzīgu piekļuvi taisnīgumam.

Ziņojuma pamatā ir aptaujas, kas veiktas Brazīlijā, Čīlē, Kolumbijā, Dānijā, Gambijā, Indijā, Irākā, Itālijā, Libānā, Lietuvā, Pakistānā, Rumānijā, Senegālā, Sjerraleonē, Zālamana Salās, Dienvidkorejā, Taivānā, Tanzānijā un ASV.

Aptaujas veica kompānijas "YouGov" un "GeoPoll", un tās tika veiktas pa tālruni vai internetā pagājušajā gadā, izņemot Indiju, kur aptaujas tika veiktas janvārī.