Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports

Latvija mēģinās kvalifikācijas turnīru pabeigt bez zaudējumiem

© Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība (5-0) trešdien, 27. augustā, plkst. 19:00 izbraukumā Sibiu spēlēs pret Rumānijas izlasi (4-1). Tiešraide LTV7. Eiropas čempionāta finālturnīram kvalificēsies grupu uzvarētājas un sešas no septiņām otro vietu ieguvējām.

Ainara Bagatska, Artūra Štālberga un Ainara Zvirgzdiņa trenētā komanda jau nodrošinājusi ceļazīmi uz finālturnīru. Uzvaras gadījumā Latvija iegūs labāko bilanci otrajā kvalifikācijas turnīrā, tādējādi pirms Eiropas čempionāta izlozes pretendēs uz iekļaušanu trešajā grozā.

Sarkanbaltsarkanie var zaudēt pirmo vietu F grupā tikai gadījumā, ja zaudēs ar vairāk nekā 23 punktu starpību. Turpretī Rumānijai nepieciešama uzvara, lai iekļūtu finālturnīrā pēc 28 gadu pārtraukuma. Tieši tas, nevis pirmā vieta, būs mājinieku galvenais mērķis.

Eiropas čempionātam ir kvalificējušās 4 no 26 komandām – Bosnija (A grupa), Izraēla (B), Beļģija (D) un Latvija (F). Finālturnīrā nespēlēs Lielbritānija (A), Bulgārija (B), Luksemburga (C), Baltkrievija, Dānija (D), Portugāle (E), Zviedrija un Slovākija (F).

Par pēdējām deviņām ceļazīmēm cīņu turpina 14 komandas: Islande (A), Melnkalne, Nīderlande (B), Polija, Vācija, Austrija (C), Maķedonija (D), Čehija, Ungārija, Gruzija (E), Rumānija (F), Itālija, Krievija un Šveice (G).

Latvijas basketbolisti savos grozos vidēji ielaiduši 64,4 punktus. Tas ir piektais labākais rādītājs turnīrā aiz Ungārijas (61,6 punkti), Beļģijas (63,2 punkti), Čehijas (63,4 punkti) un Nīderlandes (63,8 punkti). Latvija ir ceturtā rezultatīvākā komanda turnīrā – vidēji gūti 80,8 punkti.

Katrā spēlē sarkanbaltsarkanie izcīnījuši 40,0 atlēkušās bumbas, šajā rādītājā ieņemot piekto vietu aiz Bosnijas, Baltkrievijas, Nīderlandes un Krievijas. Savu grozu izdevies sargāt ar otro labāko rezultātu – 28,2 atlēkušās bumbas, atpaliekot tikai no bosniešiem (31,0).

Spēka uzbrucējs Kaspars Bērziņš trīs kategorijās iekļuvis turnīra labāko spēlētāju desmitniekā. Basketbolists ieņem ceturto vietu uzbrukuma bumbu vākšanā (3,4 bumbas), trešo vietu metienu bloķēšanā (1,6) un sesto vietu atlēkušo bumbu izcīnīšanā (8,4).

Dairis Bertāns ieņem septīto vietu soda metienu precizitātē, vidēji realizējot 89,5% metienu (17/19).

Latvijas un Rumānijas ceļi krustojās arī 2013. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Ainara Bagatska vīri mājās sagrāva pretiniekus ar rezultātu 89:53, savukārt viesos bija pārāki ar 85:77. Latvieši grupā finišēja trešajā vietā ar bilanci 5-3, bet rumāņi palika piektie (1-7).

Salīdzinot ar 2012. gadu, rumāņu ierindā joprojām ir astoņi vīri – Mandače, Pauls, Moldoveanu, Baciu, Kalota, Jučans, Nikoara un Silvasans. Viņi turpina noteikt toni komandā. Par svaigām asinīm parūpējies 24 gadus vecais aizsargs Adrians Gutoja, kurš teicami nospēlēja uzvarā pār Zviedriju.