Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports

Basketbolistiem pēdējā pārbaudē pirms čempionāta

© basket.lv

Šovakar pulksten 18:30 Arēnā Rīga, turpinot iesildīties Eiropas čempionātam, Latvijas basketbola valstsvienība galvenā trenera Ainara Bagatska vadībā aizvadīs pēdējo pārbaudes spēli pirms finālturnīra, tiekoties ar Maķedonijas izlasi. Arēnā Rīga ieklāts oficiālais "EuroBasket 2015" spēļu parkets, uz kā norisināsies čempionāta cīņas.

 

Latvieši aizvadījuši astoņas pārbaudes spēles un, lai arī sākotnēji bija paredzētas vēl divas spēkošanās ar maķedoniešiem, notiks tikai viena. Maķedonijas komanda nolēma Rīgā aizvadīt tikai vienu cīņu, un tā būs redzama ikvienam gribētājam (nenotikušais mačs piektdien bija paredzēts aiz līdzjutējiem slēgtām durvīm). Mūsējo bilance līdz šim bijusi neitrāla - četras uzvaras un tikpat zaudējumu. No visām D grupas komandām mūsējiem ir otrā labākā bilance pārbaudes mačos aiz dienvidu kaimiņienes Lietuvas.

Latvijas komanda pēc atgriešanās no Hamburgas, kur notika turnīrs pagājušajā nedēļas nogalē, turpināja treniņprocesu gan basketbola laukumā, gan ārpus tā, saliedēšanās pasākumā. Komandai atkal pievienojās trīs "Valmieras" klubu pārstāvošie kandidāti (Mārtiņš Laksa, Haralds Kārlis un Dāvis Rozītis), kas nedevās uz Vāciju. Dažādi savainojumi traucējuši ar pilnu jaudu trenēties vairākiem spēlētājiem (Peiners, Timma), tomēr visi joprojām ir aktīvi kandidāti uz vietu sastāvā čempionātam.

Tieši pēc mača ar Maķedoniju Bagatskis teicies nosaukt gala divpadsmitnieku. Jādomā, ka tas varētu arī nenotikt uzreiz pēc spēles, bet jaunās nedēļas sākumā. Jādomā, ka treneru plānos spēlētāju cīņa par vietu sastāvā jau beigusies, ja nu vienīgi situāciju var mainīt atsevišķu kadru veselības stāvoklis. Lai nu kā, šajā gatavošanās posmā jau jānoslīpē iestrādātās sagataves un spēlētāju savstarpējās saprašanās līmenis.

Maķedonija septembrī aizvadīs ceturto finālturnīru pēc kārtas, bet vasara dienvidniekiem izvērtusies ļoti interesanta. Pagājušā gada kvalifikācijā Maķedonija izcīnīja piecas uzvaras sešās spēlēs, vienīgo reizi piekāpjoties beļģiem izbraukumā (60:63). Izloze decembrī saveda C grupā kopā ar Nīderlandi, Grieķiju, Horvātiju, Slovēniju un Gruziju. No šīs grupas labākās četras komandas astotdaļfinālā spēlēs tieši pret D grupas četrām labākajām komandām, kuru skaitā jābūt arī Latvijai.

 

Pavērsiens notika jūlija otrajā pusē. 22. jūlijā, kad jau sākta gatavošanās, Maķedonijas federācija pārtrauca darba attiecības ar galveno treneri Aleksandru Džikiču. 35 dienas pirms finālturnīra izlase tika pie jauna trenera - komandu "EuroBasket 2015" gatavo Marijans Srbinovskis, kurš iepriekš bija asistents. 41 gadu vecajam speciālistam asistē tāds labi zināms treneris kā Zare Markovskis, kuram ir liela pieredze ne vien ar klubiem Maķedonijā, bet arī labi zināmām komandām Itālijā, Turcijā un Francijā.

Maķedoniešu lielākais panākums ir ceturtā vieta 2011. gada čempionātā Lietuvā, kad komandu uz priekšu virzīja ne vien Pero Antičs, bet arī naturalizētais amerikāņu aizsargs Bo Makalebs. Divus gadus vēlāk ne viens, ne otrs nespēja tikt galā ar Latvijas komandu - mūsējie svinēja uzvaru ar 76:66, bet maķedonieši ar vienu panākumu palika pēdējie grupā un brauca mājās.

Šogad Maķedonijas sastāvu neizgrezno ne Makalebs, ne Antičs, kurš pēc divām sezonām aiz okeāna atgriezies Eiropā un spēlēs Stambulas "Fenerbahce Ulker". Naturalizētā spēlētāja vieta gan tukša nav palikusi, un pilsonība piešķirta amerikāņu spēka uzbrucējam Ričardam Hendriksam, kurš pēdējās divas sezonas spēlēja "Lokomotiv Kuban", paviesojoties gan Ventspilī (laukumā gan nedevās savainojuma dēļ), gan Rīgā. Nupat maķedonieši atgriezušies no Spānijas, kur piedzīvoja divas sagrāves (63:94 un 54:88). Baltijas reģionā maķedoniešiem šī ir otrā viesošanās šomēnes, jo pagājušajā nedēļā komanda piedalījās turnīrā Kauņā, kur Lietuvai zaudēja ar 62:68, bet turkiem - 68:85. Tiesa, bijušas arī uzvaras, piemēram, pret solīdo Izraēlu (69:64, 75:58).