Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Sports

Sākas eirokausi- tēmeklī Baltkrievija, Islande, Fēras, Austrija

© SCANPIX

2.lapa

“Liepājai” kā jau Eirokausu debitantei reitings ir līdzvērtīgs valsts reitingam - 1.075 punkti. Čempionu līgā (turpmāk - ČL) ir cita izsēšanas sistēma - čempionu zarā nozīme ir valsts vietai reitingā, un, tieši pateicoties Latvijas 46.vietai (līdz ar nagiem - 47.vietas čempionei jāsāk ar 1.kārtu), Viktora Dobrecova padotie sāks ar 2.kārtu, nevis ar 1.kārtu. Kaut gan 1.kārtā ir komandas, kuru "individuālais reitings" ir augstāks nekā “Liepājai”.

Bet ķeramies klāt pie interesantākā - mūsējo pretiniekiem!

Laikam jau mūsu pretiniekus vispareizāk būtu dalīt trīs kategorijās. Liepājnieku sāncenses “Red Bull” reitings ir pilnīgs kosmoss. Spēcīga pārstāvētā līga un tieši Zalcburgas komanda ir bijusi nozīmīgākā šīs līgas reitinga taisītāja - pēdējās piecās sezonās trīsreiz spēlēts EL grupu turnīrā un visos gadījumos sasniegtas arī pamatturnīra izslēgšanas spēles! “Red Bull” reitings ir augstākais no visām 34 komandām, kas piedalīsies šajā 2.kārtā un pat starp 13 dalībniecēm, kurām jau šobrīd garantēta dalība 3.kārtā (UEFA 13.-15.spēcīgāko līgu čempiones, 7.-15.līgu vicečempiones un 6.līgas bronzas ieguvēja), tikai piecām komandām reitings ir labāks nekā “Liepājas” pretiniecei no Austrijas.

Tad nāk Baltkrievijas “Dinamo”. Lai gan lauvas tiesu (40%) no tās reitinga veido Baltkrievijas reitings jeb “pa lielam” BATE sasniegumi ČL, arī pati “Dinamo” ir šo to paveikusi un saviem spēkiem sakrājusi mazliet vairāk punktu nekā mūsu labākais klubs Eirokausos “Ventspils”. “Dinamo”, izlaižot Eirokausus 2011./12. un 2012./13.gada sezonā (ventspilnieki piedalās katru gadu), 2013./14.gada sezonā pārvarēja divas kārtas EL kvalifikācijā, bet pēdējās divās sezonās pārvarēja visas trīs kārtas un piedalījās EL grupu turnīrā. Kas interesanti, tad, neskatoties uz milzīgajām atšķirībām rangā, Minskas “Dinamo” pagājušā gada augustā pasniedza rūgtu mācībstundu tieši “Red Bull”, izšķirošajā duelī par iekļūšanu EL grupu turnīrā pēc 2:0 un 0:2 viesos dramatiski triumfējot pendelēs. Minskas “Dinamo” reitings EL kvalifikācijas 1.kārtā ir 4.augstākais no 96 dalībniecēm (ventspilniekiem 19.lielākais reitings), tā ka varam apgalvot, ka "Spartakam" ar izlozi nepaveicās.

Nu un trešajā kategorijā, lai neņem ļaunā “Euro 2016” varoņi islandieši, liksim kopā Fēru salu “Vikingur” un Islandes “Breiðablik”. Kā augstāk attēlotajā tabuliņā redzams, abu šo mūsējo pretinieku sasniegumi Eiropā ir identiski, un tikai Islandes klubu kopējā katliņa lielāks tilpums ļauj “Breiðablik” lepoties ar augstāku reitingu nekā “Vikingur”. Īstenībā Fēru salu pārstāve pēdējos piecos gados uzvarējusi pat biežāk, trīsreiz(!) spējot uzvarēt divu spēļu summā, kamēr “Breiðablik” to paveikusi divreiz, taču vienādie Eiropas reitingi skaidrojami ar to, ka Islandes klubs vienreiz piedalījās ČL (2:0 un 0:5 pret norvēģu “Rosenborg”) un izstāšanās šajā turnīrā dod lielākus punktus. “Breiðablik” tikai ar pūlēm iekļuva starp izsētajām (45. no 48 izsētajām), tā ka kausa komandai “Jelgava” par izlozi noteikti nav pamata sūdzēties.