Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Kalmanoviča meita – ierocis cīņā par mantojumu

© publicitātes foto

Novembra sākumā Maskavas centrā savā automašīnā tika nogalināts ievērojamais biznesmenis, Krievijas sieviešu basketbola izlases ģenerālmenedžeris un Eiropas spēcīgākā basketbola kluba Maskavas apgabala «Spartak» prezidents Šabtajs fon Kalmanovičs.

Viņa bijusī sieva aktrise un producente Anastasija Kalmanoviča un meita Daniela ir Latvijas pilsones. Anastasija uzsākusi cīņu par meitu un aizbildnības iegūšanu.

Testamentā minētas tikai meitas

Skandāls nogalinātā uzņēmēja un sporta mecenāta Šabtaja fon Kalmanoviča ģimenē vēršas plašumā. Viņa bijusī sieva Anastasija nolēmusi cīnīties par tiesībām audzināt savu meitu un iegūt pār viņu aizbildnību. 11 gadu vecā Daniela šobrīd dzīvo Izraēlā pie nošautā uzņēmēja vecākās meitas no pirmās laulības Liatas. Rezultātā mazā Daniela kļuvusi par ieroci ģimenes locekļu savstarpējā cīņā par biznesmeņa miljoniem vērto mantojumu, jo tieši Daniela mirušā oligarha testamentā minēta kā viņa Krievijā esošo īpašumu galvenā mantiniece. Savukārt visu nekustamo īpašumu Izraēlā (tā gan ir mantojuma mazākā daļa) mantos vecākā meita Liata.

Daniela pēc vecāku šķiršanās 2000. gadā dzīvoja kopā ar tēvu, bet kopš pērnā gada augusta – Izraēlā, kur apmeklē skolu un dzīvo pie savas pusmāsas Liatas. Cik tieši Daniela saņems mantojumā, var tikai minēt. Nogalinātā oligarha testamenta izpildītājs skaidro, ka precīzi skaitļi tiks nosaukti tikai pēc mirušā miljonāra īpašumu revīzijas un bankas rēķinu precizēšanas. Jāpiebilst, ka Kalmanovičs, sastādot testamentu, bija pats nodomājis veikt šādu revīziju, bet pēc tam no šā nodoma atteicās, jo 20 lapas aptvērušas tikai mākslas priekšmetu, gleznu un antikvāro priekšmetu uzskaitījumu. Rezultātā viņš tikai norādījis, ka novēlot Danielai šo mantojumu. Citi tuvinieki, ieskaitot Kalmanoviča pēdējo sievu basketbolisti Annu Arhipovu, testamentā neesot pieminēti.

Leģendām un baumām apvīta personība

Šabtaja fon Kalmanoviča dzīve bija neskaitāmām leģendām un baumām apvīta. Viņš prata desmit valodu, un biznesmenim bija trīs valstu – Lietuvas, Krievijas un Izraēlas – pilsonība.

Lietuvas prezidents savulaik piešķīra Kalmanovičam kņaza titulu, tādējādi novērtējot viņa nopelnus Kauņas «Žalgiris» panākumu kaldināšanā. Kopš tā laika viņa uzvārdu papildināja «fon». Šabtajs fon Kalmanovičs pamatā dzīvoja un strādāja Krievijā, bet uz Izraēlu devās, lai apciemotu savus tuvinieku – vecākus un vecāko meitu no pirmās laulības. Viņš neprātīgi lepojās ar to, ka drīzumā kļūs vectētiņš. «Es būšu vectētiņš, taču negulēšu ar vecmāmiņu,» pirms kāda laika vēl jokoja Kalmanovičs, taču šo brīdi tā arī nesagaidīja.

Saskaņā ar «MidEast.RU» informāciju uzņēmējs ir bijis draudzīgās attiecībās ar nesen kā apglabāto krievu mafijas tēvu Vjačeslavu Ivaņkovu jeb Japončiku, kurš arī šā gada rudenī tika nošauts.

Mātei liedz satikties ar meitu

Kalmanoviča otrā sieva Anastasija ievadījusi sarunas ar Izraēlas advokātiem par iespēju iegūt aizbildnības tiesības pār meitu Danielu. Kā izdevumam «Gazeta.Ru» pastāstījis Anastasijas advokāts Šots Gorgadze, sieviete par šādu soli izšķīrusies pēc tam, kad Daniela viņas acu priekšā tika «burtiski nolaupīta».

Anastasija Kalmanoviča bija ieradusies Izraēlā, lai skolā tiktos ar meitu, taču šī tikšanās izvērtusies par skaļu skandālu. Pie skolas policijas pavadībā piebraukusi Šabtaja vecākā meita Liata, kas pagrūdusi malā Anastasiju, paķērusi meiteni un aizbraukusi nezināmā virzienā. Nelīdzēja arī Anastasijas gaisā vicinātā bērna dzimšanas apliecība un dokumenti, kas apliecina, ka Daniela ir Latvijas pilsone. Pēc šāda demarša aizvainotā sieviete paziņoja par «bērna nolaupīšanu» un «pilsoņu tiesību pārkāpšanu» un vērsās Latvijas diplomātiskajā pārstāvniecībā. Anastasijas advokāts uzskata, ka Izraēlas policijas nostāja šajā lietā ir visai dīvaina, jo viņi neuzskata šo starpgadījumu par nolaupīšanu.

Savukārt otra puse ir pārliecināta, ka Šabtaja bijusī sieva atlidojusi pie meitas tikai tāpēc, ka uzzinājusi par mantojumu. «Nastjai meita nav vajadzīga, viņai vajadzīga nauda, jo viņas bijušais vīrs nav novēlējis viņai ne kapeiku,» apgalvo Liatas advokāts Aleksandrs Dubrovinskis.

Meita apmaiņā pret dārglietām

Anastasijai Kalmanovičai varētu būt visai sarežģīti iegūt aizbildnību pār meitu, jo visā šajā lietā ir kāds āķītis, proti, šķiroties viņa esot parakstījusi vienošanos, saskaņā ar kuru atdod bērnu tēvam, bet apmaiņā saņem dažādus materiālus labumus – dzīvokli, mašīnas, dārglietas utt. Raidījumā «Lai runā» (« »), kurā Anastasijai tika uzdoti jautājumi pa telefonu (viņa ir Izraēlā), sieviete nāca klajā ar skandalozu paziņojumu: «Šabtajs man sacīja: «Ja tu nepiekritīsi parakstīt dokumentus par to, ka mūsu meita dzīvos pie manis, tad tavas smadzenes skaisti gulēs uz asfalta.» To viņš man sacīja, pavērsis pret mani pistoli. Es neatteicos no meitas Kalmanoviča labā! Šabtajs bija mani tā iebiedējis, ka man nebija citas izvēles, kā piekrist, ka meita dzīvos pie tēva un šad tad tiksies ar mani.»

Interesants ir šīs vienošanās saturs. Laulātie draugi vienojās, ka zemesgabals pie Rīgas, kas iegādāts par vīra līdzekļiem, bet noformēts uz sievas vārda, pēc abpusējas vienošanās tiks noformēts uz Danielas vārda. Uz Anastasijas vārda bija reģistrēti divi dzīvokļi Latvijā, arī tie pirkti par vīra naudu. Pēc savstarpējās vienošanās dzīvoklis Jūrmalā tika pārreģistrēts uz Danielas vārda, bet Rīgā – palika Anastasijas īpašumā. Bez tam vienošanās tekstā minēts, ka Nastjai paliek automašīnas «Volkswagen», «Porsche» un «Mercedes», turklāt Šabtajs dāvina Anastasijai dārglietas un lietas, kas atrodas Latvijā.

Pēc šķiršanās Maskavā klīda dažādas baumas, ka Šabtajs toreiz izpircis meitu par miljonu dolāru. Tiesa, kādā intervijā 2004. gadā viņš atspēkojis šo informāciju, sakot, ka Daniela vienkārši esot «tētuka meita» un miljons dolāru par tādu bērnu – «pārāk maza summa». Krievijas un Izraēlas masu informācijas līdzekļi atspoguļo šo detektīvam līdzīgo informāciju no dažādām pozīcijām. Katra puse cenšas aizstāvēt savu taisnību, taču ir skaidrs, ka galavārdu teiks Izraēlas tiesa.