Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Šovbizness

Zlidnis ar "Gain Fast" koncertē Afganistānā

© F64

"Gain Fast" ar tās līderi Kasparu Zlidni priekšgalā šobrīd ir Afganistānā. Lāčplēša dienā, 11. novembrī, tērpies latviešu karavīru vēsturiskajā formas tērpā, Zlidnis vadīja jauniešu spēli "Rīgas hronika".

Patriotiski domājošs

Jau otro gadu grupas «Gain Fast» vokālists 11. novembrī vadīja Lāčplēša dienai veltīto jauniešu spēli «Rīgas hronika». Šo svētku būtība viņam nav sveša – jau skolas gados šajā datumā dziedātājs juties patriotiski pacilāts. «Es vienmēr šajā dienā uz skolu devos ģērbies uzvalkā un piedalījos mūsējie svinīgajā karoga pacelšanā. Vēsturiski mūsu valstī tā ir ļoti svarīga diena, jo, neskatoties uz pretinieka pārsvaru, spējām gūt uzvaru, cīnoties par savu dzimteni,» »VZ« skaidroja Zlidnis. Bērnībā ieaudzinātā patriotiskā domāšana nekur nav zudusi, arī tagad mūziķis vienmēr dodoties aizdegt sveci, tā godinot latviešu karavīrus. «Manuprāt, ir svarīgi, lai jaunieši zina savas tautas vēsturi un saprot, kādas uzvaras ir izcīnījuši viņu vectēvi,» uzskata Zlidnis.

Uz kara zonu

Ja viss noticis pēc plāna, tad vakar, 18. novembrī, «Gain Fast» uzstājās Afganistānā dienošajiem Latvijas karavīriem. Grupas repertuārā ietilpa gan dažas tautas dziesmas, gan arī pašu mūziķu zināmākās melodijas. Tā kā vienā no kara bāzēm uz koncertu bija paredzējuši ierasties arī poļu un amerikāņu kontingenta karavīri, vairākas dziesmas bija plānots izpildīt angļu valodā. Kara plosītajā zemē «Gain Fast» nav nokļuvuši nejauši. Pirms kāda laika grupa kā sveicienu mūsu karavīriem ierakstīja latviešu tautas dziesmu «Tumša nakte, zaļa zāle», bet pēc tam izteica priekšlikumu Aizsardzības ministrijai valsts proklamēšanas svētkos uzdāvināt mūsu karavīriem koncertu. Puišu iniciatīva saņēma zaļo gaismu. Nelielas bažas pirms došanās uz Afganistānu gan bijušas.«Es labi saprotu, ka tur notiek karadarbība un tas nebūs kā aizbraukt padziedāt uz kaut kādu kūrortu,» atzina Zlidnis.

Dāvanā vietējie ražojumi

Pirms diviem gadiem Afganistānā pabija arī dziedātāja Aisha (Aija Andrejeva), taču Zlidnis meiteni par tur gūto pieredzi neesot iztaujājis. «Mēs katrs jūtam lietas savādāk, tāpēc domāju, ka man pēc brauciena būs pavisam cita pieredze nekā Aishai,» uzskata mūziķis. Starp citu, dziesmas nav vienīgā dāvana, ko grupa veda uz Afganistānu karavīriem. «Esam apzinājuši pašmāju ražotājus, lai varētu uz Afganistānu nogādāt to, kā karavīriem pietrūkst visvairāk: īstu, kārtīgu latviešu rupjmaizi, īstu speķi un dabīgu kvasu. Tās ir lietas, ko paši karavīri gribētu svētku maltītē baudīt. Protams, arī pašmāju ražotos saldumus,» klāstīja Zlidnis.

Atbalsta misiju

Liela daļa Latvijas iedzīvotāju mūsu karavīru sūtīšanu uz Afganistānu vērtē visai negatīvi. Izrādās, ka arī Zlidnis sākotnēji bijis pieskaitāms šai kategorijai, bet šobrīd viņam radusies izpratne par nepieciešamību doties šādās misijās. «Šeit karadarbība notiek ar mērķi saglabāt mieru un neļaut teroristiskiem grupējumiem pārņemt varu šajā reģionā. Miers ir tā vērtība, par kuru vajag cīnīties, lai novērstu jebkādu vardarbību pret vienkāršajiem iedzīvotājiem. Mūsu karavīri tur uzturas ar mērķi palīdzēt nosargāt mieru, lai vietējā vara varētu nostabilizēties,» savu nostāju skaidroja Zlidnis, piebilstot, ka militārā karjera ir brīvprātīga un karavīri uz Afganistānu dodas strādāt. Tas ir šo puišu darbs, un nevajag situāciju pārspīlēt vai sabiezināt krāsas. Es viņus cienu par šādu izvēli doties uz karadarbības zonu, bet tas ir viņu darbs, par kuru viņi saņem algu. Karavīri kā jebkuras citas profesijas pārstāvji ir pelnījuši cieņu.»