Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Veselība

Politiķiem jāsāk skatīties uz veselības aprūpi kā uz ekonomikas balstu, uzsver Māsu asociācija

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Domājot par finansējumu veselības aprūpei, politiķiem uz šo nozari ir jāsāk skatīties kā uz ilgtermiņa ieguldījumu un ekonomikas balstu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pauda Latvijas Māsu asociācijas viceprezidente Ilze Ortveina.

Viņa norādīja - lai gan iepriekš mediķu atalgojuma palielināšanai no valsts tika prasīti 187 miljoni eiro, pašreizējās indikācijas liecina, ka tā vietā varētu tikt tikai pie 87 miljoniem. Palielinot atalgojumu šādā tempā, vēlamā alga nozarē būs sasniegta tikai 2030.gadā, sacīja Ortveina, uzsverot, ka tas ir absolūti nesamērīgi, raugoties uz kopējo ekonomikas izaugsmi.

Latvijas Māsu asociācijas pārstāve atzina, ka, lai gan oficiāli Finanšu ministrija ar savu piedāvājumu vēl nav iepazīstinājusi, tomēr, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi, "cerības saņemt to, kas ir solīts, mums ar katru dienu sarūk, un pesimisms mūsos iezogas".

"Kad būs lūzuma punkts, ir grūti pateikt, taču mēs no savas puses varam teikt, ka sadarbībā ar jaunajiem ārstiem mēs noteikti nepieņemsim šādas prognozes, un, visticamāk, ka profesionālās organizācijas kaut kādā veidā uz to reaģēs. (..) Es domāju, ka noteikti, kaut kādas protesta akcijas sekos, tikai šobrīd es nevaru prognozēt, kādā formā tās būs," sacīja Ortveina.

Viņa uzsvēra - politiķi nesaprot, ka mūsdienu medicīnā cilvēki pieprasa ārstēšanu ar mūsdienu tehnoloģijām, kam arī nepieciešami atbilstoši finanšu resursi, bet ieguldījums veselības aprūpē ir ieguldījums Latvijas ekonomikā, jo vesels cilvēks strādā un rada pienesumu valstij, nodrošinot tās izaugsmi.