Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Veselība

Latvijā apturēta aknu pārstādīšana; miris jauns vīrietis

© Pixabay.com

Ārsti ceļ trauksmi par Latvijā apturēto aknu transplantācijas programmu. Un šim uz pauzes uzliktajam jautājumam jau ir dzīvības cena - nesen miris 28 gadus vecs vīrietis, kuru varēja glābt tikai transplantācija, vēsta lsm.lv.

Veselības ministrijā (VM) uzskata, ka nekas neliedz pakalpojumu saņemt ārzemēs. Taču realitātē uz ārzemēm mūsu pacienti nevar doties, jo pat valsts garantijas vēstule, ka pakalpojums tiks apmaksāts, jeb S2 veidlapa nenodrošina pašu orgānu, LTV Ziņu dienesta korespondentei Aijai Kincai skaidroja VM.

Portāls NRA jau rakstīja, ka pērnā gada beigās Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) pieņēma lēmums vismaz uz gadu apturēt aknu transplantācijas veikšanu.

PSKUS valdes priekšsēdētājs Rindalds Muciņš Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" 2022. gada nogalē sacīja, ka aknu transplantācijas komanda ir apmācīta samērā sen, operācijas nav bijušas pietiekami regulāras. Viņš norādīja, ka komandu noturēt bijis liels izaicinājums, turklāt Latvijā veselības aprūpes nepieejamības dēļ pacienti ir smagākā stāvoklī, tas ir papildus risks šādu operāciju veikšanā.

Līdz ar to slimnīcā pieņemts lēmums apturēt šo transplantācijas veidu līdz brīdim, kamēr ir izveidota stabila komanda un vēlreiz veikts apmācību cikls, nodrošināta stabila pacientu plūsma.

PSKUS skaidroja, ka lēmums ir "sāpīgs", tomēr tas ir nepieciešams, ja slimnīca vēlas nodrošināt pacientiem pēc iespējas labāku pakalpojumu.

"Ir jāpieņem attiecīgie mēri, lai programmu vispār būtu iespējams restartēt. Tā nav atteikšanās no tās, bet gan rūpīga analīze, kas tad nepieciešams, lai pakalpojumu uzlabotu. Notiks intensīvs darbs, tikšanās, pārrunas, bet pagaidām vēl nav zināms, kādi būs nākamie soļi un lēmumi," norādīj PSKUS.

No PSKUS veiktajām 13 aknu transplantācijas operācijām iepriekš tikai pieci pacienti atguvušies, bet astoņi aizgājuši no šīs dzīves, nenodzīvojot ilgāk par desmit dienām, vēstīja portāls "Delfi". Minētā statistika esot sliktāka par daudzām Eiropas valstīm, tai skaitā arī par Lietuvu, kur gan aknu transplantācija tiek veikta biežāk nekā Latvijā.