Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Caurkritušo politiķu konkurētspējīgie CV

Ar neapbruņotu aci lūkojoties tālēs zilajās, šķita jau, ka politiskā, profesionālā atbildība ir sinonīms vārdam Jaunups, bet godīgums un atklātība – Jaunajam laikam (JL).

Pēc tam, kad Edgars Jaunups 2005. gadā tika pieķerts pārsniedzam ātrumu, braucot ar no tēva, Rīgas satiksmes kontroles daļas vadītāja Modra Jaunupa palienētu dienesta automašīnu, E. Jaunups nolika Saeimas deputāta mandātu. Pirms nedēļas, pēc skandālu gūzmas domes uzņēmumā Rīgas satiksme (RS) atlūgumu ar 1. jūniju iesniedza M. Jaunups.

Iestādot optiku kārtīgāk, ieraugām virkni detaļu. Neglaimojošu. Nez vai godīgais Jaunups juniors būtu atzinies grēkā, ja netiktu pieķerts noteikumu pārkāpumā. Grūti arī partijai bija sagremot šādu pārkāpumu, ņemot vērā tās iepriekš nemitīgi bārstītos pārmetumus citām partijām par dienesta auto un citu administratīvo resursu izmantošanu. Ar laiku āda kļūst biezāka un arī gremošanas trakts pielāgojas smagākai barībai.

Nepaspējis vēl novilkt RS dienesta mundieri, atbildīgais M. Jaunups jau iecelts par Satiksmes ministrijas (SM) paspārnē esošās Autotransporta direkcijas valdes locekli. Nē, nevis veidā, kā to savulaik, kritizējot valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes un padomes kā partiju barotnes un caurkritušo politiķu poligonus, teica vairāku partiju, tostarp JL, pārstāvji – rīkojot konkursu, bet gan ieceļot. M. Jaunupa CV atšķirībā no bijušā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas saimnieciskā direktora Aivara Lisenko CV neatnāca pa pastu un negulēja pusgadu atvilktnē. Tas notika vēl smalkāk – "tika izraudzīts no personu datus bāzes, kāda SM izveidojusies, apkopojot dažādus CV". Redz, kāds vērtīgs kadrs M. Jaunups, pie kura CV SM datu bāzē sāka mirgot sarkanā lampiņa!

Vismaz M. Jaunupa CV, kas iesniegts Centrālajā vēlēšanu komisijā, kandidējot uz Rīgas domes vēlēšanām 2005. gadā, norādīta vien vidējā izglītība ar pabeigtu Rīgas Kultūras un izglītības darbinieku tehnikumu klubu darbinieka, pašdarbības dramatiskā kolektīva vadītāja specialitātē, kā arī 2004. gadā Juridiskajā koledžā iegūtu jurista palīga kvalifikāciju. 2009. gadā, norādot šīs pašas pabeigtās mācību iestādes, izglītība jau ir "augstākā". Nodarbošanās: RS Iekšējā kontroles dienesta vadītājs, Nodarbinātības valsts aģentūrā darba aizsardzības speciālists, Siguldas Opermūzikas svētkos tehniskais direktors. Kuras no kvalitātēm bija tās, kas lika izvēlēties tieši M. Jaunupu? Pašdarbības kolektīva vadītāja vai jurista palīga kvalifikācija? Varbūt darbība RS, no kuras viņš aizgāja, atzīstot nespēju tikt galā ar darba pienākumiem, kā pats bildis: neredzot, kā uzlabot situāciju kontroles dienestā. Tiesa, vainīgi esot Rīgas domes deputāti un amatpersonas, kas nevēloties neko uzlabot... Interesanti, ka paša M. Jaunupa darbošanos Rīgas domē laikā no 2005. līdz 2009. gadam vēlētāji novērtējuši negatīvi, par ko liecina viņa nepārvēlēšana šajā domes sasaukumā un par JL sarakstu balsojušo vēlētāju ievilkto plusiņu (1288) un mīnusiņu (1716) negatīvā bilance. Konkurētspējīgā CV īpašnieks nav sekojis sava partijas biedra, ekonomikas ministra Arta Kampara aicinājumam aktīvāk dibināt uzņēmumus, tā vietā izvēlējies rotēt pa varas staļļiem, kur siles allaž pilnas.

Vēl viens sīkums: šā gada martā valdība pēc zināma šova nospēlēšanas atļāva 20 valsts kapitālsabiedrībās atkal maksāt prēmijas un naudas balvas līdz 20% no atalgojuma fonda. Tostarp Autotransporta direkcijā. Protams, ne jau viena M. Jaunupa dēļ. Savi cilvēki tiek likti visur, kur vien iespējams. RS M. Jaunupa vietā Saskaņa ielika savējo ēnu iekšlietu ministru, bijušo ONAP šefu Leonīdu Bogdanovu, no Autotransporta direkcijas atbrīvots LPP/LC Rīgas domnieks Raimonds Timma, bez M. Jaunupa ielikts arī tēvzemietis, vēl viens caurkritušais politiķis, Jūrmalas domē pērn atkārtoti neievēlētais Juris Griķis. Atgādināsim, ka pērn A. Kampars (JL), iepriekš kritizējis Jāņa Straumes (TB/LNNK) nevērtīgumu Rīgas brīvostas pārvaldē, atbalstīja viņa atbrīvošanu no amata un arī – apstiprināšanu šā paša uzņēmuma valdē, tikai kā K. Gerharda vadītās SM pārstāvi. Laikam kaut kādu caurkritušo politiķu CV datu bāze SM, līdzīgi kā E. Jaunupam – klasesbiedru CV kolekcija.

Protams, nevar aizmirst arī "profesionāļa" Olafa Pulka (JL) ielikšanu Rīgas brīvostas valdē, kā kritika JL bija kā pīlei ūdens.

Interesanti, ka par šo M. Jaunupa – K. Gerharda darījumu, kuru, iespējams, viņi pārsprieda arī kādā Rīgas kafejnīcā (bet varbūt darba intervijā?) pagājušo otrdien, nav skaļu vārdu teicis godīguma un administratīvā resursa neizmantošanas sargsuns Delna, kam, šķiet, būs izbeigušies sēru vainagi vai līdzekļi tiem.