Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Putnis nacionāļu galvā

© F64

Šomēnes darbu sāks jaunais Kultūras ministrijas (KM) Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis. Viņš ir tas pats Roberts Putnis, kurš savulaik (2004.–2007.) vadīja sabiedrību par atklātību Delna, bet vēlāk, kad Delnas dāmu kolektīva intrigu mobinga rezultātā bija spiests amatu atstāt, pārcēlās uz Vāciju, kur Minhenē vadīja Parex bankas nodaļu. Pēc tam Putnim kādu laiku tāda īsti laba amata vairs nebija, bet nu tagad cilvēks ir atkal zirgā.

Delnas direktora amatā Putnis izcēlās ar agresīvu populismu, zākājot tālaika valdošo politisko eliti par korumpētību. Viens no jājamzirdziņiem šajā propagandā bija partiju finanšu atkarība no lieliem sponsoriem. Putnis spalgi klaigāja, ka bagātie naudas maisi var tiešā veidā pirkt varu. Nepagāja necik ilgs laiks, kad jau Putni pašu kā darbaspēku nopirka partiju sponsori Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis.

Putnis ir «misters Ambīcijas». Grūti atrast Latvijas jaunāko laiku vēsturē otru vēl paštaisnāku, uzpūtīgāku personāžu. Šo rakstura īpašību dēļ Putnis nav autoritāte medijos. Pašreizējos sarežģītajos globālpolitikas apstākļos mediju politiku vajadzētu uzticēt cilvēkam, kas prot uzrunāt Latvijas krievu plašsaziņas līdzekļus. Taču jāšaubās, vai tālu no Latvijas ārzemēs ilgu laiku dzīvojušais Putnis būs tas, kurš spēs uzturēt dialogu ar šo mediju spektra daļu.

Darba lauks mediju politikā tiešām ir plašs – kā nebūt būtu jābeidz mūžīgā ņemšanās ar sabiedrisko mediju apvienošanu, nopietni un izsvērti jārisina jautājums par to, vai sabiedriskajam medijam jākonkurē reklāmas tirgū vai arī jābūt pietiekami valsts finansētam. Tāpat mediju politikas jauna aktualitāte ir, vai taisīt jaunu televīzijas kanālu krievu valodā, vai arī atbalstīt finansiāli jau esošos. Medijiem tik tiešām ir daudz vajadzību, jo kopējā mediju finanšu situācija ir diezgan bēdīga. Jo īpaši grūti ir kvalitatīviem izdevumiem, pēc kuriem mazs pieprasījums. Būtu jauki, ja no KM Mediju politikas nodaļas nāktu idejas kā nebūt atbalstīt medijus, piemēram, samazināt vai atcelt PVN presei. Skandināvijas valstīs mediji pat tiek dotēti. Bet ko šajā ziņā var dot Putnis? Nav viņš mediju pārstāvis un nav arī autoritāte politiķiem un ierēdņiem. Demokrātiskā valstī liela vērtība ir viedokļu daudzveidība plašsaziņas līdzekļos, un Putnim kā jaunajam valsts mediju politikas kūrētājam ir pienākums par to rūpēties. Taču kādu daudzveidību var gaidīt no Putņa, kurš kā Delnas direktors katru savu dienu vadīja partejiskā cīņā? Delnas galvenā funkcija bija palīdzēt Jaunajam laikam un pēc tam Vienotībai iegūt un noturēt varu. Attiecīgi tad visi citi politiskie spēki tai apriori ir bijuši sliktie, visas Delnas aktivitātes – ūdens liešana vienos vārtos. Ar Vienotību, kā var noprast, Putnim vairs nav lielas mīlas, taču tagad sirdsšķīstā naivumā viņu no Vācijas reintegrē nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK. Jo neba bez šīs partijas ietekmīgiem lēmumu pieņēmējiem Putnis varēja iegūt jauno amatu – KM ir Nacionālās apvienības ietekmes sfērā, kultūras ministre ir Dace Melbārde (NA). Vai nacionāļi domā, ka Putnis tagad būs viņiem lojāls un izpildīgs? Ja Putnis izrādīsies darbam nepiemērots, no viņa nevarēs viegli tikt vaļā. Putnis ies projām tiesājoties un skaļi aizcērtot durvis – var sagaidīt spilgtus stāstus, cik ļauni un nekompetenti cilvēki strādā ministrijā, kādas tumšas aizkulises ir nacionāļu partijā. Aizejot no Delnas, Putnis gānīja savu bijušo kantori, ka tas vairs nebūs sabiedrības sargsuns, bet mīlīgs klēpjsunītis. Tāpat publiskas ķengas un tiesāšanās bija jāpiedzīvo arī Parex bankai, kas atlaida Putni ar neglaimojošu raksturojumu. Kad Putni Latvijas Televīzijas valdes konkursā atsijāja jau pirmajā kārtā, viņš sāka konkursa rīkotāju apzākāšanu un vērsās tiesā, apšaubot uzvarētāja Ivara Beltes reputāciju.

Gara acīm jau var redzēt, ka kas līdzīgs notiks, ja nacionāļi, ministre vai ministrija nonāks ar bijušo korupcijas apkarotāju kādā konfliktā. Par ko šie ļaudis domāja, kad pieņēma sildīšanai pie savas krūts Putni? Lai raksturotu kāda pamuļķīgas izdarības, vācieši saka, ka cilvēkam galvā putni. Izskatās, ka Putņa darbā pieņēmējiem būs bijuši galvā putni.