Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Izklaide

Aminata "Savvaļas pusē"

© Publicitātes foto

Papildinājusi savu pērn jūlijā izdoto EP “Savvaļas pusē” ar vēl piecām dziesmām, viena no šā brīža Latvijas labākajām un spēcīgākajām (ja ne pati labākā un spēcīgākā) dziedātājām Aminata to izdevusi kā savu trešo pilnmetrāžas studijas albumu. Jāatgādina, ka minētajā EP bija iekļautas dziesmas “Savvaļas pusē”, “Kur saule” (kopā ar Būū), “Afrodīte”, “Ko Tu dari ar mani?” un “Paisums. Bēgums”, un tās visas atrodamas arī jaunajā albumā, tikai “Paisumam” ir remiksētā versija.

“Albums “Savvaļas pusē” man ir bijis neparasts eksperiments un izkāpšana no komforta zonas,” stāsta Aminata. “Darbs pie šī albuma man ne vien lika no jauna atplaukt pēc posma, kurā jutos sevi radoši izsmēlusi, bet arī iekāpt pilnīgi jaunā un sievišķīgā tēlā. Piemēram, dziesma “Afrodīte” ir tik izteikti viegla, ar koķetērijas un flirta noskaņām, ka liek man tieši tā justies, arī uz skatuves to izpildot. Albuma iznākšana man ir svētku diena, bet vēl vairāk priecāšos to nosvinēt uz skatuves kopā ar saviem klausītājiem.”

Šo nosvinēšanu Aminata ieplānojusi jau šo piektdien, 27. oktobrī, koncertā “Palladium”. Tajā būs klausāmas gan jaunākās Aminatas dziesmas, gan jau labi zināmie hiti. “Šobrīd ļoti aktīvi rit koncerta gatavošanās darbi - mēģinājumi, kostīmu pielaikošana, ieraksti. Ar katru nākamo solo koncertu sev uzstādu augstāku profesionālo latiņu, vēlos, lai tas ir krāšņāks un pārsteidzošāks nekā iepriekšējie. Varu apsolīt skatītājiem, ka pārsteigumi būs, un mēs ar komandu parūpēsimies par neaizmirstamu vakaru,” saka Aminata.

Aminatas līdz šim izdoto albumu diskogrāfija: “Inner Voice” (2015), “Red Moon” (2016), “Maiga vara” (EP, 2019), “Savvaļas pusē” (EP, 2022) un “Savvaļas pusē” (2023).

PAR. Par Aminatas balsi nevar nesajūsmināties, bet tas nav nekas jauns. Lielisks albuma iesākums ar stilīgo un viegli popsīgo dziesmu “Mums pieder šī nakts”, joprojām nav apnikusi enerģiskā “Afrodīte”, tāpat arī “Kur saule”. No jaunajām dziesmām vēl ar milzu plus zīmi jāatzīmē sirdi plosošā “Nobūri mani” un elegantais “Ūdenskritums”. Neticami, taču, jau publicētajam materiālam pievienojot piecas jaunas dziesmas, mainās arī kopējais skats uz šo darbu - ja minialbums šķita pavājš un “Aminata var labāk” vērtējuma cienīgs, tad pilnais albums jau pelnījis “nu re, mēs taču teicām, ka Aminata var labāk!” atzīmi.

PRET. Diezgan apšaubāma albuma izdošanas stratēģija. Pērn Aminata pat neiesniedza savu minialbumu “Zelta mikrofonam”, jo jau tad bija plānots to papildināt līdz pilnformāta darbam, taču, vai tiešām pieci jauni gabali plus pieci jau pērn minialbumā izdotie ir uzskatāmi par jaunu albumu? Taču formulējums ir mazākā bēda, sliktāk ir tas, ka EP esošās dziesmas “Savvaļas pusē” un “Ko Tu dari ar mani?” ir parasti ierindas gabali, kuru tikpat labi varēja arī nebūt jau pat pērn izdotajā darbā, bet jaunajā albumā jau nu pilnīgi noteikti vajadzēja tos “netīšām aizmirst” un atstāt aiz šī izdevuma borta.

Joprojām nepamet sajūta, ka Aminata, cenšoties izdabāt vietējā mūzikas tirgus prasībām, īsti nejūtas savā ādā un ir spiesta pazemināt savu spēju latiņu, lai vietējie klausītāji spētu saprast un novērtēt viņas nenoliedzamās profesionālās kvalitātes.