Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Izklaide

"Praktiskā Astroloģija" meklē zvaigznes Ventspilī

© F64 Photo Agency

Žurnāla Praktiskā Astroloģija komanda aizvadītajā sestdienā kopā ar lasītājiem devās uz Ventspili – uz sarunu par astronomiju.

Gan astronomija, gan astroloģija ir saistītas ar debesu ķermeņiem, un arī astroloģijas interesentiem nenāk par ļaunu uzzināt kaut ko jaunu no astronomijas lauciņa. Ventspils observatorijā caur speciāliem filtriem var pētīt zvaigznes, Sauli un citus debesu ķermeņus. No Austrālijas atgādātā jumta izbūve ir aprīkota ar augstas kvalitātes teleskopu. Mūsu gids Jānis Dalbiņš atzina, ka nopietniem pētījumiem laika ir maz, jo observatorijas apmeklētāju ir daudz un trīs gadu darbības laikā interese nav rimusi. Spēj tikai visus uzņemt!

Rīgas planetārijs diemžēl ir izjaukts un kā kādreiz kopumā vairs nav izmantojams. Lielākā daļa detaļu sapakotas kastēs. Nu jādodas uz Ventspili, kur atvērts Baltijā modernākais un Latvijā lielākais digitālais planetārijs. Trīs gadus darbojas arī observatorija, kas noslēpusies uz Ventspils Jaunrades nama jumta.

Daži Praktiskās Astroloģijas lasītāji bija itin zinoši astroloģijā, un gids Jānis atbildēja uz daudziem jautājumiem gandrīz bez apstājas. Uzzinājām, ka Ventspilī laikapstākļi mainoties ik pēc desmit minūtēm, tāpēc gadoties, ka teleskopā neko nevar saskatīt. Visvairāk lielajiem un vienīgajai mūsu mazajai līdzbraucējai patika darbošanās ap teleskopu, kurš debesu objektus palielina pat 125 reizes. Kāda izskatās Saule? Un kāpēc oranža? Kāpēc tik maza? To gandrīz katrs pajautāja gidam, jo lielākā daļa teleskopā lūkojās pirmoreiz. Citus šis apmeklējums tā iedvesmoja, ka viņi sāka kalt plānus, kad varētu aizbraukt pētīt zvaigznes pie paziņām, kas iegādājušies savu teleskopu.

Planetārijs, protams, ir arī maķenīt izklaides vieta, tomēr tur tiek rīkoti pavisam nopietni pasākumi. Tiesa, šeit var noskatīties zvaigžņu šovus, bet arī izglītojošas 360 grādu filmas. Piemēram, par planētām. Mājupbraucienā Ilona, Adele, Ilze, Jānis un Lilita Praktiskās Astroloģijas draugu grāmatā ierakstīja, ka Visums katrreiz rādot citu vaigu un ir labi, ka kāds palīdz to izprast. Un arī pašiem sevi.