Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Eksperti: Radioaktīvā tritija līmeņa pieaugums Salaspils reaktora teritorijas tvertnē nav bīstams

© nra arhīvs

Pēc vienas no Salaspils radioaktīvā ūdens tvertnes iztukšošanas darbiem 13. un 14.decembrī tajā starp tērauda un dzelzsbetona sienām uzkrājies ūdens, kurā konstatēts tritija līmeņa pieaugums, taču tas neesot bīstams, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra direktors Mārcis Slavinskis.

Viņš skaidroja, ka konstatētais tritija līmeņa pieaugums ir no 2,3 bekereliem litrā pagājušajā gadā līdz pašlaik konstatētajiem 9,5 bekereliem litrā, kas joprojām ir normas robežās. Tritija koncentrācija ūdenī nedrīkst pārsniegt 100 bekelerus litrā.

Slavinskis arī uzsvēra, ka pašlaik vēl nav skaidri pateikts, ka tritija ūdens izplūdis no minētās tvertnes, piebilstot, ka nav nekāda pamata bažām par bīstamu radiāciju.

Latvijas Universitātes Ķīmiskās fizikas institūta vadošā pētniece Gunta Ķizāne aģentūrai LETA skaidroja, ka radionuklīda tritija palielināta koncentrācija, kas konstatēta ģeoloģiskajā urbumā blakus radioaktīvā ūdens tvertnēm, ir aptuveni 10 bekereli litrā. Pieļaujamā šīs vielas koncentrācija ūdenī Eiropas Savienībā ir 100 bekereli.

Pētniece uzsvēra, ka šāda tritija koncentrācija cilvēkam nav bīstama, turklāt gadījumā, ja cilvēks veselu gadu lietotu tādu ūdeni, organismā nonākušā tritija daudzums būtu vismaz 5000 reizes mazāks par pieļaujamo starojuma dozu.

Ķizāne norādīja, ka monitoringa laikā tritija koncentrācijas palielinājums netika konstatēts nevienā citā urbumā. Pētniece uzsvēra, ka blakus Salaspils kodolreaktoram dzīvojošajiem cilvēkiem nav iemesla uztraukties par savu aku ūdens kvalitāti.

Arī Salaspils novada pašvaldības pārstāvji aģentūru LETA informēja, ka saskaņā ar tās rīcībā esošajām ziņām, ko sniegusi kodolreaktora vadība, ūdens noplūde ir notikusi pagājušajā nedēļā. Atbilstoši noteikumiem to izmeklēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides valsts inspekcijas sastāvā esošā Radiācijas un kodoldrošības inspekcija un secināja, ka drošības apdraudējuma nav.

Jau ziņots, ka valdība oktobrī atbalstīja līdzekļu piešķiršanu 119 340 eiro apmērā, lai novērstu vides piesārņojuma draudus no Salaspils kodolreaktora.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Alda Ozola aģentūrai LETA pastāstīja, ka Latvijas Universitātes apsaimniekošanā nodotā Salaspils kodolreaktora tvertnes, kurās tiek uzglabāts radioaktīvs ūdens, ir izrūsējušas un tas var radīt piesārņojuma draudus. Tāpēc ir nepieciešams finansējums, lai radioaktīvo ūdeni no tvertnēm izsūknētu, tvertnes pārpakotu un mazinātu noplūdes draudus.