Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

DIENAS SVARĪGĀKO NOTIKUMU KOPSAVILKUMS

© f64.lv

Dienas svarīgāko notikumu apskats.

BĪSTAMA VIELA. Sākot ar rītdienu, 2.aprīli, stājas spēkā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) aizliegums jaunai bīstamai psihoaktīvajai vielai "5-MeO-DIBF" un to saturošiem izstrādājumiem.

LIEK PĀRSTRĀDĀT. Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) nav apmierināts ar ministriju iesniegtajiem nozaru rīcības plāniem un uzdevis tos pārstrādāt, aģentūra LETA uzzināja Ministru kabinetā. Nākamajā nedēļā, 7.aprīlī, bija paredzēta valdības tikšanās ar sociālajiem partneriem, lai apspriestu rīcības plānu, tomēr premjers šo tikšanos ir atcēlis, jo ministrijas nav izpildījušas uzdoto uzdevumu.

AUG DEGVIELAS CENAS. Salīdzinot ar 2015.gadu, kura laikā patērētāji sāka pierast pie vienām no zemākajām degvielas cenām pēdējo gadu laikā, šogad - februārī un martā - notikušas augšupejošas izmaiņas degvielas biržas tirgū un tās pamazām sākušas skart arī Latvijas degvielas tirgu, aģentūrai LETA sacīja "Virši-A" nozares eksperts Arnis Andrianovs. Kopš šī gada janvāra naftas cena biržā ir pieaugusi par aptuveni 20%, savukārt dīzeļdegvielas biržas cena kopš janvāra ir pieaugusi aptuveni par 60 ASV dolāriem tonnā, savukārt benzīna cena - aptuveni par 90 ASV dolāriem tonnā. Šādas izmaiņas martā pamazām sāka atspoguļoties arī degvielas cenā, kas novērojams Latvijas degvielas uzpildes stacijās, uzsver eksperts.

AUGUSI IZSNIEGTO KREDĪTU SUMMA. Pagājušajā gadā no jauna izsniegto hipotekāro kredītu apjoms ir audzis par 11,5%, konferencē "Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?" sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis. Pērn no jauna izsniegto hipotekāro kredītu kopējā summa bija 321,2 miljoni eiro, bet 2014.gadā no jauna tika izsniegti hipotekārie kredīti par 288,2 miljoniem eiro.

DISKUSIJAS PAR MILITĀRO DIENESTU. Latvijas sabiedrībā ir jāturpina diskusija par iespēju ieviest obligāto militāro dienestu valsts pašaizsardzībai, kā tas ir Igaunijā un Lietuvā, runājot par mūsu drošības izaicinājumiem Baltijas Asamblejas (BA) sanāksmē sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK). Šodien Rēzeknē, uzrunājot Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentāriešus un ekspertus, Mūrniece arī aicināja Baltijas valstis daudz nopietnāk un aktīvāk sadarboties, lai stiprinātu mūsu reģiona drošību, tostarp darbojoties Eiropas līmenī, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

JAUNS AMATS. Ekonomikas ministrijā (EM) plānots izveidot valsts sekretāra vietnieka amatu, kura atbildībā būs būvniecības, mājokļu un nekustamā īpašuma politika, šodien konferencē "Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?" sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

JĀVERŠAS PIE DROŠĪBAS IESTĀDĒM. Latvijas iedzīvotājiem Izjūtot draudus no ārvalstu specdienestiem, iedzīvotājiem jāmeklē Latvijas drošības dienestu atbalsts, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica Satversmes aizsardzības biroja (SAB) priekšnieks Jānis Maizītis. Lai izvairītos no ārvalstu specdienestu draudiem un šantāžas, ir jābūt likumpaklausīgam savas valsts pilsonim. Tomēr, ja šādi draudi draudi ir, tad jāsadarbojas ar Latvijas drošības dienestiem, kuri palīdzēs atrast izeju no dažādām situācijām. Galvenais esot nepalikt vienam, uzsvēra SAB vadītājs.