Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas gaisa telpā strauji pieaudzis GPS signālu traucējumu skaits pasažieru lidmašīnām

© pixabay.com

Aizvadītajā mēnesī Latvijas gaisa telpā lidmašīnām novērots ļoti augsts GPS signālu traucējumu kāpums. Ziņu, ka kāds no lidaparātiem pēc šīs iejaukšanās būtu novirzījies no maršruta jeb apmaldījies, par laimi, nav. Atbildīgās institūcijas joprojām uzsver - draudu civilās aviācijas gaisa kuģiem nav, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Tik masveidīga iejaukšanās globālās navigācijas satelītsistēmā vēl nebija piedzīvota, taču pēdējos divus gadus Baltijas jūras reģions saskaras ar šo problēmu, kas aizdomīgā kārtā sākās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Pirmie, kas saņem bažas no lidmašīnu pilotiem, ir Latvijas Gaisa satiksmes vadības torņa dispečeri. Viņi uzrauga un vada lidmašīnu kustību gaisā un uz zemes. Dispečeri ir tiešā sasaistē ar pilotu un zina visu, ja gaisā atgadās kas ārkārtējs vai neparasts.

Pēdējā laikā arvien biežāk saņemtas ziņas par noslēpumainām problēmām lidmašīnām, proti, mistiskiem satelītu navigācijas traucējumiem. Un lielākais pīķis ar ziņotajām problēmām par navigācijas sistēmu traucējumiem bija tieši martā. Mēneša laikā fiksēts turpat simts šādu gadījumu. Kāds uzstājīgi atkal un atkal lidmašīnās bloķē GPS signālu. GPS ir ārkārtīgi svarīga sistēma, kas norāda lidmašīnai - kurp un kā lidot.

To, cik droši var justies pasažieri un vai ir pamats satraukumam, skaties video!