Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas augstākās amatpersonas nosoda Irānas uzbrukumu Izraēlai

© AFP/Scanpix/Leta

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), kas uz laiku pilda arī ārlietu ministra pienākumus, nosoda Irānas uzbrukumu Izraēlai naktī uz svētdienu.

Rinkēvičs uzsver, ka Irānas uzbrukums ir ļoti nopietna situācijas eskalācija Tuvajos Austrumos, kur situācija jau šobrīd raksturojama kā ļoti bīstama. Viņš aicina starptautisko sabiedrību strādāt pie situācijas stabilizēšanas.

Arī Siliņa uzsver, ka uzbrukums vēl vairāk pasliktinās esošo situāciju reģionā, kā arī samazinās iespējas turpmākam dialogam Irānai ar starptautisko sabiedrību.

"Iedzīvotāji vairs nedrīkst ciest," uzsver Siliņa.

Irānas uzbrukumu nosodījis arī Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P). Viņš pauda, ka Izraēlai ir visas tiesības aizstāvēt sevi un aizsargāt savus pilsoņus.

Arī Sprūds ir pārliecināts, ka uzbrukumi nozīmē konflikta saasināšanos Tuvajos Austrumos. Ministrs pauda atbalstu ASV un citu sabiedroto centieniem to novērst.

Irānas uzbrukumu Izraēlai nosodījis arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

"Tas ir skaidrs signāls: Eiropas Savienībai ir jāieņem stingrāka nostāja pret Irānas režīmu, kas turpina destabilizēt un radikalizēt Tuvos Austrumus," pauž deputāts.

Jau ziņots, ka Izraēlai un tās sabiedrotajiem naktī uz svētdienu izdevies pārtvert lielāko daļu no vairāk nekā 200 bezpilota lidaparātiem un raķetēm, ko Irāna raidīja pret Izraēlu.

ASV prezidents Džo Baidens apliecināja Izraēlai, ka Savienoto Valstu atbalsts tai ir nelokāms, un sacīja, ka ASV palīdzējušas Izraēlai notriekt gandrīz visus dronus un raķetes.

Izraēla ziņoja, ka raķetes trāpījušas dažās vietās valsts teritorijā, tai skaitā armijas bāzē dienvidos, un viens cilvēks ir ievainots.

Izraēlā naktī skanēja sirēnas un Jeruzalemē bija dzirdams sprādzienu troksnis, pretgaisa aizsardzības sistēmām notriecot objektus virs pilsētas.

Irānas pastāvīgā misija pie ANO Ņujorkā pavēstījusi, ka sestdienas vakarā uzsāktais uzbrukums esot bijusi atbilde uz Izraēlas "agresiju pret diplomātisko objektu Damaskā". Misija piebildusi, ka šis jautājums var tikt "uzskatīts par izsmeltu".

Tomēr gadījumā, ja "Izraēlas režīms pieļaus vēl vienu kļūdu, Irānas atbilde būs ievērojami smagāka," teikts Irānas misijas paziņojumā.

Kā ziņots, Izraēla atrodas trauksmes stāvoklī, kopš 1.aprīlī notikušā uzbrukuma Irānas diplomātiskajai pārstāvniecībai Damaskā, kurā tika nogalināti 16 cilvēki, tajā skaitā divi irāņu ģenerāļi. Šajā triecienā Teherāna apsūdz Izraēlu un draudējusi ar atbildes triecienu.