Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

"De facto": SC piedāvā aģitatoriem darbu pašvaldībā

© F64

Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) ar savu atbalstītāju starpniecību pirms Saeimas vēlēšanām meklē 500 brīvprātīgo aģitatoru, piesolot viņiem spožas karjeras izaugsmes iespējas municipālajā pārvaldē, bet vēlēšanu uzvaras gadījumā - valsts varas institūcijās, šovakar ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Raidījuma rīcībā nonācis šāds aicinājums: "Mēs - Latvijas cilvēki paziņojam: esam nolēmuši izveidot vēl nebijušu, vērienīgu, neticami gaišu projektu, kurš spēj mainīt simtiem tūkstošu cilvēku domāšanu." Minēto vēstījumu it kā parakstījušas "Nila Ušakova uzticības personas".

"De facto" skaidro, ka idejas būtība ir rekrutēt 500 brīvprātīgo, lai viņi uzrunātu daudzdzīvokļu māju iemītniekus un aģitētu par SC. Kaut gan pieteikuma termiņš jau beidzies, no teksta varot saprast, ka runa ir par Saeimas vēlēšanām.

Rīgas pašvaldības vadītājs Ušakovs apstiprinājis, ka tāds projekts partijai ir. Aicinājuma autori aģitētājiem piesola bonusu - spožas iespējas karjeras izaugsmei municipālajā pārvaldē, bet vēlēšanu uzvaras gadījumā - valsts varas institūcijās. Tiekot piedāvāts arī atalgojums.

Kādi tieši amati pašvaldībā un valsts pārvaldē tiek piedāvāti, un kāda būtu samaksa par it kā brīvprātīgo darbu, sludinājuma teksts neatklāj. To nesakot arī SC vadība. Lai gan aicinājumā norādīti ar SC saistītas biedrības "Latvija - mana dzimtene" kontakti, uz telefona zvaniem un e-pasta ziņojumiem neviens neatbild.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) norāda, ka solījums aktīvākus aģitētājus nodrošināt ar amatiem pašvaldībā vai valsts institūcijās ir neētisks un var sabiedrībai dot signālu par to, ka politiskais spēks gatavs darboties prettiesiski.

"Mūsuprāt, tas ir ļoti nepieļaujams apsolījums, jo valsts amatpersonas, pildot amata pienākumus, nevar realizēt amata pilnvaras, kas skar viņa personisko ieinteresētību, tas ir, piedāvāt darbu saviem atbalstītājiem kā pateicību par priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņu," raidījumam norāda KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča.

SC vadība gan pārmetumiem nepiekrīt un uzstāj, ka politiskajam spēkam ir tiesības apbalvot aktīvākus līdzgaitniekus. "Protams, nekad neesmu slēpis, ka mums ir svarīgi, ka cilvēki, kas pie mums strādā, ka man nav šaubu par viņu lojalitāti. Ideālākais variants - kompetence, un, ja cilvēks ir tās partijas biedrs, tad tas ir labi, ja nē, kompetence tomēr ir primārais," "De facto" apgalvo Ušakovs.

SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs uzskata, ka "Nila Ušakova uzticības personu" parakstītajā aicinājumā ir pausts godprātīgs vēstījums. "Palīdziet mums vēlēšanās un turpināsim strādāt kopā! Šodien jūs izmantojiet savu brīvo laiku, tad jūs varēsiet izmantot mūsu uzvaras augļus. Kāpēc nē?" komentē Urbanovičs.

Neraugoties uz to, ka politiķi atklāti runā par brīvprātīgo aģitatoru aicināšanu, cilvēka vārdu, kas atbildēja par šo rekrutēšanas projektu, raidījumam esot izdevies uzzināt tikai no neoficiāliem avotiem. Pēc "De facto" rīcībā esošās informācijas, tas ir ar SC saistīts Liepājas uzņēmējs Aleksands Magarams. Viņš pats nenoliedz, ka ir nodarbojies ar brīvprātīgo aģitatoru piesaistīšanu, tomēr intervijai klātienē nepiekrīt.

Magarams raidījumam arī nav atklājis summu, kuru plānoja tērēt šim pasākumam.