Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

VARAM: Jelgavas novada vadītājs ar malumedniecību pārkāpis ētiku

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune noteikti pārkāpis ētikas normas, taču, vai pašvaldības vadītājs ir tiesīgs arī turpmāk vadīt tās darbu, jāizlemj novada domei, un nozares ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) uz to neaicinās.

Tā, komentējot situāciju ar nelegālās medībās pieķerto Cauni, aģentūrai BNS norādīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sabiedrības informēšanas daļa.

"Jelgavas novada domei ir jāvērtē, vai priekšsēdētājs, kurš šādi rīkojies, ir tiesīgs vadīt pašvaldības darbu. Ētiskas dabas pārkāpums šajā gadījumā noteikti bijis, taču ministrija nevar vērtēt mēra atbilstību ieņemamajam amatam, jo malumedības un ar tām saistītie notikumi bijuši ārpus darba laika," pavēstīja ministrija.

VARAM uzsvēra, ka par malumedniecību var iestāties kriminālatbildība, bet šaudīšanos - administratīvs pārkāpums. "Ministrs Cauni varētu atstādināt tikai tad, ja pārkāpumi būtu saistīti ar pienākumu pildīšanu darba laikā," paskaidroja ministrijā.

"Šajā gadījumā Jelgavas novada domei būtu jāvērtē, vai priekšsēdētājs, kurš šādi rīkojies, ir tiesīgs vadīt pašvaldības darbu. Jo sevišķi augsta līmeņa amatpersonām būtu jādomā, kā tās izskatās sabiedrībā arī brīvajā laikā. Caune no amata var atkāpties jebkurā laikā, bet šis nebūs tas gadījums, kad Cauni uz to aicinās nozares ministrs," atkārtoti sacīja VARAM.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" nedēļas nogalē vēstīja, ka Caune piedalījiesnelegālās medībās. Pirms gada novada vadītājs kopā ar domniekiem organizēja medības darba laikā. Šoreiz lieta nodota policijai un notiek izmeklēšana.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Ieva Sietniece aģentūrai BNS pastāstīja, ka kriminālprocess sākts par nelikumīgām medībām, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja ar tām radīts būtisks kaitējums. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, arestu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Kriminālprocess pagaidām sākts par faktu, un pagaidām arī nevienam nav piemērots aizdomās turētā statuss.

Lietā norīkotas ekspertīzes.

Medijos arī izskanējusi informācija, ka šajā notikumā bijis iesaistīts mežzinis Jānis Ozoliņš, taču Valsts meža dienestā (VMD) norādīja, ka viņš atradies citā vietā. VMD pārstāve Selva Šulce aģentūrai BNS teica, ka Ozoliņš ir Ropažu mežniecības mežzinis.

"Pēc manā rīcībā esošās informācijas, cienījamais Jānis Ozoliņš ir bijis pilnīgi citā vietā, citā objektā un citā saistībā, un viņš pie šā gadījuma pašreizējā brīdī ir pievilkts. Tā, ka grūti pieņemt kaut kādu lēmumu un izteikt spriedumu," viņa sacīja un atgādināja, ka izmeklēšanu veic policija.

Pašlaik no Ozoliņa ir lūgts paskaidrojums par konkrēto gadījumu un viņa rīcību tajā dienā. Tāpat dienesta centrālā administrācija pieņēmusi lēmumu par dienesta pārbaudi, lai būtu iespējams izvērtēt nodarījumu pēc būtības vai klātesamību šajā lietā.

Pagaidām pieņemt medijos izskanējušo interpretāciju par pamatu kādiem lēmumiem nebūtu pareizi, uzsvēra Šulce.