Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

EM un "CMB Housing Factory" prezentēs pirmās moduļu mājas Ukrainai

© Pixabay.com

Šodien Ekonomikas ministrija (EM) un SIA "CMB Housing Factory" prezentēs pirmās moduļu mājas Ukrainai, aģentūru LETA informēja EM pārstāvji.

Iepazīties ar "CMB Housing Factory" pirmajām saražotajām moduļu mājām pirms tās tiek gatavotas nogādāšanai Ukrainā varēs plkst.11 "CMB Housing Factory" ražotnē, Granīta ielā 15, Rīgā.

Pasākumā piedalīsies "CMB Housing Factory" un EM vadība, uz pasākumu aicināts arī Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols.

EM sarunu procedūrā ir noslēgusi iepirkuma līgumu ar SIA "CMB Housing Factory" par 12 moduļu māju izgatavošanu un piegādi Ukrainas Čerņihivas apgabalam līdz gada beigām.

EM noslēgusi iepirkuma līgumu ar "CMB Housing Factory" par 12 moduļu māju 55 kvadrātmetru platībā ar gatavu iekšējo apdari, sanitāro mezglu un virtuves daļu izgatavošanu un piegādi Ukrainas Čerņihivas apgabalam līdz gada beigām. Līguma kopējā summa ir 978 211 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Tāpat "CMB Housing Factory" nodrošinās vienas moduļu mājas uzstādīšanu, veicot apmācību Ukrainas puses speciālistiem, kas nodrošinās pārējo Latvijas puses nogādāto moduļu māju montāžu.

Tuvākajās dienās ceļā uz Ukrainu, Čerņihivas apgabalu, dosies pirmās no Latvijas valsts humānās palīdzības moduļu mājām Čerņihivas iedzīvotāju izmitināšanai.

Ministrijā norāda, ka šogad 21.-25.maijā notika ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (NA), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas teritorijas plānotāju asociācijas pārstāvju vizīte Ukrainā (Kijivā, Čerņihivā), kuras mērķis bija pārrunāt potenciālā atbalsta sniegšanu Čerņihivas apgabala rekonstrukcijā atbilstoši viņu vajadzībām.

Pēc Čerņihivas pilsētas administrācijas sniegtās informācijas, karadarbības rezultātā privātais dzīvojamais fonds Čerņihivas pilsētā tika būtiski bojāts vai dažviet pat pilnībā iznīcināts. Apsekošanā tika secināts, ka pilnībā ir nopostīti 527 mājokļi, būtiski bojāti 919 mājokļi, bet nedaudz bojāti 1629 mājokļi. Tāpat izpostītas aptuveni 70% izglītības iestādes, proti, pilnībā tika iznīcinātas divas skolas, viena arodskola, savukārt daļēji bojātas tika 25 skolas, 37 bērnudārzi un četras arodskolas.

Ministru kabineta 4.jūlija sēdē tika izskatīts un pieņemts zināšanai informatīvais ziņojums "Par Latvijas iesaisti Čerņihivas apgabala, Ukraina, rekonstrukcijā", kas noteica plānotā atbalsta divu miljonu eiro apmērā Čerņihivas apgabala rekonstrukcijai iespējamo izlietojumu un atbilstošu procedūru veikšanu EM.

Atbalsta mērķis atvēlētā finansējuma ietvaros tika noteikts pamatpakalpojumu nodrošināšana Čerņihivas apgabala iedzīvotājiem un apgabala sociālekonomiskajai attīstībai, nodrošinot Ukrainas identificētās vajadzības caur steidzamāko un nepieciešamāko preču piegādi.

Ņemot vērā arī Ukrainas puses lūgumu, EM piešķirto finansējumu piedāvāja izmantot arī dzīvojamā fonda atjaunošanai - moduļu māju izgatavošanai ģimenēm, kuru mājokļi tika pilnībā iznīcināti Krievijas agresijas rezultātā.

"CMB Housing Factory" 2022.gadā strādāja ar 282 481 eiro apgrozījumu un guva 65 969 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma reģistrēts 2014.gadā, un tā pamatkapitāls ir 10 205 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir SIA "CMB" (51%), Artis Dzirkalis (20%), Mārtiņš Prīsis (20%), Kaspars Kiršteins (5%) un Andis Geste (4%). "CMB" īpašnieki ir Dzirkalis (60%), Māris Briška (20%) un Raitis Brencis (20%).