Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Fen­he­ļa pla­šā lie­to­ša­na

© Leonīds Gusevs

Liel­vei­ka­lu plauk­tos fen­he­lis pa­ras­ti stāv, no­bāzts pa­ša tā­lā­kā plauk­ta stū­rī. Ja pra­sa, kā­pēc tā, pār­de­vē­ji pa­ras­ti at­teic: tā­pēc, ka to gan­drīz ne­viens ne­pa­zīst un pērk re­ti kurš. Vi­dus­jū­ras zem­ēs, īpa­ši Itā­li­jā, vir­tu­ve bez šā vēr­tī­gā dār­ze­ņa jau sen nav ie­do­mā­ja­ma, arī lie­lā­ka­jā Eiro­pas da­ļā fen­he­lis kļūst ar­vien ie­cie­nī­tāks.

Fen­he­lis (Fo­eni­cu­lum vul­ga­re)

Uz­tur­vie­las (100 g):

šķiedr­vie­las 12%

ogļ­hid­rā­ti 2%

pro­te­īni 2 %

ka­lo­ri­jas 2%

 

Vi­ta­mī­ni:

C 20%

Fol­skā­be 7%

A 3%

Ni­acīns 3 %

 

Mi­ne­rā­li:

Kā­lijs 12 %

Man­gāns 10

Kal­cijs 5 %

Fos­fors 5%

Dzelzs 4 %

Mag­nē­zijs 4%

 

FEN­HE­ĻA CV

 

  • Par fen­he­ļa (Fo­eni­cu­lum vul­ga­re Mill.) dzim­te­ni uz­ska­ta Vi­dus­jū­ras pie­kras­ti. Tur fen­he­ļi aug sav­va­ļā glu­ži kā pie­ne­nes vai vī­grie­zes pie mums. Fen­he­lis ir daudz­ga­dīgs če­mur­zie­žu dzim­tas augs.
  • ·       Fen­he­lis pēc iz­ska­ta at­gā­di­na dil­les, arī tā sēk­las ir ļo­ti lī­dzī­gas diļ­ļu sēk­lām. Ēdams ir ne ti­kai bum­bu­lis, bet arī la­pas, dzi­nu­mi un sak­nes.
  • ·       Fen­he­lim ir iz­teik­ta anī­sa gar­ša.
  • Fen­he­ļiem ir di­vas šķir­nes – la­pu un bum­bu­ļu. La­pu fen­he­ļi bum­bu­ļus ne­vei­do, la­pu un sēk­lu dēļ tos audzē kā garš­au­gus. Bum­bu­ļus vei­do Flo­ren­ces ti­pa šķir­nes fen­he­ļi.
  • ·       Lie­to­ti uz­tu­rā, fen­he­ļi ēdie­nam ne ti­kai pie­šķir pi­kan­tā­ku gar­šu, bet arī stip­ri­na cil­vē­ka ve­se­lī­bu.
  • Svai­gā un kal­tē­tā vei­dā ku­li­nā­ri­jā iz­man­to gan fen­he­ļa stub­lā­jus un la­pas, gan zie­dus, sēk­las un sak­ni.
  • Fen­he­lis ide­āli ie­de­ras ēdie­nos, kas ga­ta­vo­ti no trek­nas cūk­ga­ļas vai jē­ra ga­ļas.
  • Zie­do­ša fen­he­ļa če­mu­rus ma­ri­nā­des aro­mā­ta uz­la­bo­ša­nai iz­man­to to­mā­tu, gur­ķu, ka­ba­ču, pa­ti­so­nu un bak­la­žā­nu kon­ser­vē­ša­nā.
  • Sa­smal­ci­nā­tu fen­he­li pie­vie­no dzē­rie­niem, tē­jai, sī­ru­piem, arī uz­lē­ju­miem.
  • Fen­he­lis ir aro­mā­tisks un gards dār­ze­nis, ku­ra pa­ga­ta­vo­ša­nai ne­va­jag daudz pie­de­vu, tas vis­la­bāk gar­šo viens, ko­pā ar zi­vi vai ne­daudz dār­ze­ņiem.
  • Fen­he­lis ir dār­ze­nis – vien­pat­nis: pats par se­vi ar spe­ci­fis­ku, dil­lēm un anī­sam lī­dzī­gu smar­žu un gar­šu, tā­pēc ar to la­bi sa­der vien da­ži pro­duk­ti – siers, apel­sī­ni, pu­ravs, ķip­lo­ki un sī­po­li, kar­tu­pe­ļi, zivs.
  • Ja fen­he­li sa­jauc lie­lā mik­slī ar ga­ļas pro­duk­tiem, dau­dziem da­žā­diem dār­ze­ņiem vai gri­ķiem, fen­he­ļa gar­ša dis­har­mo­nē un ēdiens nav bau­dāms.
  • Fen­he­ļa sak­ni var iz­man­tot sau­tē­ju­mos, zu­pās, sa­ce­pu­mos ko­pā ar sie­ru, sa­lā­tos. Fen­he­ļa sak­ni var sa­griezt lie­lā­kos ga­ba­los, ap­sla­cīt ar olīv­eļ­ļu, pie­vie­not sā­li un pi­pa­rus un iz­cept ce­peš­krās­nī.
  • Ide­āla pie­de­va gri­lē­tai vai krās­nī cep­tai zi­vij.

 

Fen­he­lis ir ba­gāts ar fol­skā­bi, C vi­ta­mī­nu, mag­ni­ju, ko­bal­tu, dzel­zi un pirm­ās ne­pie­cie­ša­mī­bas eļ­ļām, kas sa­tur spē­cī­gas anti­bak­te­ri­ālas un pret­sē­nī­šu īpa­šī­bas.

 

Fen­he­lis ir lie­lisks gre­mo­ša­nas trau­cē­ju­miem, un to pa­ras­ti iz­man­to kā da­bis­ku an­ta­cī­du, lai pa­lī­dzē­tu sa­ma­zi­nāt skā­bu­mu un ie­kai­su­mu gre­mo­ša­nas trak­tā un lai vei­ci­nā­tu pie­nā­cī­gu uz­tur­vie­lu uz­sūk­ša­nos un asi­mi­lā­ci­ju.

 

FEN­HE­LIS ĀR­STĒ:

anē­mi­ju

vei­ci­na gre­mo­ša­nu

ār­stē caur­eju

ma­zi­na nie­ru ko­li­kas

no­vērš slik­tu el­pu

no­vērš aiz­cie­tē­ju­mus

nor­ma­li­zē augs­tu asins­spie­die­nu

pa­ze­mi­na ho­les­te­rī­na lī­me­ni

aiz­sar­gā pret vē­zi

ma­zi­na PMS sim­pto­mus

uz­la­bo imūn­sis­tē­mu

pa­lie­li­na sma­dze­ņu dar­bī­bu

aiz­sar­gā acis pret pār­ag­ru ve­cu­mu un aiz­ka­vē ma­ku­las de­ģe­ne­rā­ci­ju

 

FEN­HE­ĻA SĒK­LAS lie­to pret vē­de­ra uz­pū­ša­nos, kai­ri­nā­tu zar­nu sin­dro­mu (KZS), gre­mo­ša­nas trau­cē­ju­miem, hi­per­ten­zi­ju, pirm­smens­tru­ālo sin­dro­mu (PMS), ie­sa­ka jaun­ajām mā­mi­ņām ar ze­mu pie­na dau­dzu­mu, ze­mu li­bi­do, pret hor­mo­nā­liem trau­cē­ju­miem, slik­tu el­pu, sa­si­tu­miem, zī­dai­ņu ko­li­kām, hro­nis­ku kle­pu. Fen­he­ļa sēk­las ir dau­dzu mi­ne­rāl­vie­lu un vi­ta­mī­nu, pie­mē­ram, C vi­ta­mī­na, vi­ta­mī­na B3, man­gā­na, šķied­ras, kā­li­ja, kal­ci­ja, mag­ni­ja, dzelzs avots utt.

RE­CEP­TES AR FEN­HE­LI

 

Fen­he­ļa sa­ce­pums ar fe­tas sie­ru

SA­STĀV­DA­ĻAS:

2 fen­he­ļa sak­nes

1 pu­ra­va kāts

4 olas

250 g fe­tas

2 ķip­lo­ku dai­vi­ņas

2 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas

pus­e tēj­ka­ro­tes sāls

treš­da­ļa tēj­ka­ro­tes mal­tu mel­no pi­pa­ru

pus­e tēj­ka­ro­tes krie­vu si­nep­ju

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: fen­he­li un pu­ra­vus no­maz­gā, sa­griež strē­me­lī­tēs. Pan­nā uz­kar­sē olīv­eļ­ļu, ie­ber sa­griez­tos dār­ze­ņus, pie­ber mal­tus mel­nos pi­pa­rus, pie­vie­no krie­vu si­ne­pes un vi­su uz vi­dē­ji lie­las uguns ap­cep, ka­mēr fen­he­lis kļūst ne­daudz mīksts. Tad pie­vie­no sa­ka­pā­tas ķip­lo­ka dai­vi­ņas un vēl kā­du mi­nū­ti cep. Lie­lā bļo­dā sa­kuļ olas, pie­vie­no ku­bi­ņos sa­griez­tu fe­tu, vi­su ie­mai­sa fen­he­ļa ma­sā. Ma­su lej vie­nā lie­lā vai vai­rā­kos ma­zā­kos ce­pa­ma­jos trau­ci­ņos un liek ie­priekš sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī, cep ap­tu­ve­ni 30–35 mi­nū­tes, ka­mēr sa­ce­pums kļūst zel­tai­ni brūns. Iz­ņem­tu no ce­peš­krāsns vis­pirms ne­daudz at­dze­sē, tad pa­sniedz gal­dā.

 

PA­DOMS

  • Ja sa­ce­pu­mu pil­da ma­za iz­mē­ra trau­ci­ņos, ma­sai ne­va­ja­dzē­tu aiz­ņemt vai­rāk par di­vām treš­da­ļām no ko­pē­jā til­pu­ma, lai ce­po­ties sa­ce­pums ne­kāp­tu pār­i ma­lām.
  • Aro­mā­tis­kais, sil­tais fen­he­ļa sa­ce­pums la­bi gar­šo ar gri­lē­tu zi­vi.

 

Krauk­šķī­ga pi­ca ar fen­he­li

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 pu­ra­va kāts

1 fen­he­ļa sak­ne

100 g pa­rme­zā­na

5 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas

500 g rau­ga mīk­las

pus­e tēj­ka­ro­tes mal­tu mel­no pi­pa­ru

pus­e tēj­ka­ro­tes sāls

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: pu­ra­va kā­tu no­maz­gā, sa­griež plā­nās ri­pi­ņās. Fen­he­ļa sak­ni pār­griež uz pus­ēm un sa­griež smal­kās strē­me­lēs (pus­gre­dze­nos). Bļo­dā sa­liek sa­griez­to pu­ra­vu un fen­he­ļa sak­ni, pie­vie­no sa­rī­vē­tu pa­rme­zā­nu, olīv­eļļu, sā­li un mal­tus mel­nos pi­pa­rus, sa­mai­sa. No mīk­las iz­rul­lē di­vus ap­ļus 30–35 cm di­amet­rā, uz­liek fen­he­ļa mai­sī­ju­mu. Ie­priekš sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā cep ap­tu­ve­ni 20–25 mi­nū­tes, ka­mēr mīk­la iz­ce­pu­sies un fen­he­lis kļu­vis zel­tī­ti brūns.

 

PA­DOMS

  • Ša­jā vien­kār­ša­jā pi­cā fen­he­lis iz­pau­žas vi­sā pil­nī­bā – aro­mā­tis­kais dār­ze­nis ko­pā ar pa­rme­zā­nu vei­do pil­nī­gu gar­šas bu­ķe­ti.

 

Pu­pi­ņu – fen­he­ļa zu­pa

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 sī­pols

1 fen­he­ļa sak­ne

150 g pu­pi­ņu

3 to­mā­ti

1,5 lit­ri vis­tas bul­jo­na

1 ēdam­ka­ro­te olīv­eļ­ļas

1 tēj­ka­ro­te ti­mi­āna

mal­ti mel­nie pi­pa­ri

1 lau­ru la­pa

100 gra­mi sald­ētu (vai svai­gu) spi­nā­tu

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: uz nak­ti ie­liek mēr­cē­ties pu­pi­ņas. No­vā­ra vis­tas bul­jo­nu. Pan­nā ar aug­stām ma­lām uz­kar­sē olīv­eļ­ļu un ap­cep strē­me­lēs sa­griez­tu fen­he­li un sī­po­lu. Kad tie ne­daudz ap­ce­pu­šies, pie­vie­no vis­tas bul­jo­nu, iz­mēr­cē­tās pu­pi­ņas, pi­pa­rus, sā­li un lau­ru la­pu. Uz­liek vā­ku un su­ti­na ap­tu­ve­ni pus­stun­du. Pie­vie­no to­mā­tus, sald­ētos spi­nā­tus un ti­mi­ānu, uz­vā­ra un 5–6 mi­nū­tes pa­su­ti­na. Pa­sniedz ar krē­ju­mu.

 

PA­DOMS

  • Ja zu­pai pie­vie­no svai­gus spi­nā­tus, tos liek ti­kai pār­is mi­nū­tes pirms vā­rī­ša­nas bei­gām.
  • Zu­pai var pie­vie­not sa­griez­tus vis­tas ga­ba­li­ņus, kas pa­li­ku­ši no bul­jo­na vā­rī­ša­nas.

 

Fen­he­ļa – sar­ka­no apel­sī­nu sa­lā­ti

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

2 ne­lie­li fen­he­ļi

5 ne­lie­li sar­ka­nie apel­sī­ni

sau­ja sa­smal­ci­nā­tu pē­ter­sī­ļu za­ļu­mu

2 ēdam­ka­ro­tes tum­šo olīv­u bez kau­li­ņiem

1 ēdam­ka­ro­te olīv­eļ­ļas

sāls

mal­ti mel­nie pi­pa­ri

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: fen­he­li no­tī­ra, šķēr­sām sa­griež četr­ās da­ļās, kat­ru da­ļu sa­smal­ci­na un liek bļo­dā, ku­rā ga­ta­vos sa­lā­tus. Apel­sī­nus no­mi­zo, sa­da­la dai­vi­ņās vai sa­griež riņ­ķī­šos, pie­vie­no sa­smal­ci­nā­ta­jam fen­he­lim. Sa­lā­tiem pie­vie­no sī­ki ka­pā­tus pē­ter­sī­ļu za­ļu­mus, uz pus­ēm pār­griez­tas olīv­as, sā­li, pi­pa­rus un eļ­ļu. Vi­su rū­pī­gi iz­mai­sa.

 

Dār­ze­ņu zu­pa ar fen­he­li

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 sī­pols

1 pu­ravs

1 fen­he­lis

250 g kar­tu­pe­ļu

1 kā­lis

2 bur­kā­ni

2 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas

1 lau­ru la­pa

da­ži ti­mi­āna za­ri­ņi

da­ži pē­ter­sī­ļu lak­sti

700 ml dār­ze­ņu bul­jo­na

250 ml kon­ser­vē­tu to­mā­tu

sāls

pi­pa­ri

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: no­tī­ra un sa­smal­ci­na sī­po­lu, pu­ra­vu sa­griež ri­pi­ņās, fen­he­li – plā­nās šķē­lī­tēs (lak­stus pa­gai­dām no­liek ma­lā). No­mi­zo kar­tu­pe­ļus un kā­li, no­tī­ra bur­kā­nus. Vi­sus dār­ze­ņus sa­griež ne­lie­los ku­bi­ci­ņos. Kat­lā sa­kar­sē olīv­eļ­ļu, ta­jā ap­cep sī­po­lus, tad pie­vie­no pā­rē­jos dār­ze­ņus: ap­tu­ve­ni as­to­ņas mi­nū­tes, ik pa brī­dim ap­mai­sot, vi­su ap­cep. Kat­la sa­tu­ram pie­vie­no bul­jo­nu, pie­liek lau­ru la­pu, sa­smal­ci­nā­tus za­ļu­mus, garš­au­gus, pi­pa­rus, sā­li un kon­ser­vē­tos to­mā­tus. Uz lē­nas uguns zu­pu vā­ra ap­mē­ram 40 mi­nū­tes.

 

PA­DOMS

  • Pa­snie­dzot gal­dā, ne­sko­po­jas ar za­ļu­miem: dil­lēm pē­ter­sī­ļiem, kā­du se­le­ri­jas la­pi­ņu.
  • Var pa­sniegt ko­pā ar skā­bu krē­ju­mu.

 

Sau­tēts fen­he­lis

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

500 g fen­he­ļa

100 g sī­po­lu

30 g svies­ta

200 ml bul­jo­na

50 g skā­bā krē­ju­ma

sāls

fen­he­ļa za­ļās la­pas

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: fen­he­ļa sak­nes sī­ki sa­griež un ko­pā ar sa­smal­ci­nā­tiem sī­po­liem ap­cep svies­tā. Pie­lej bul­jo­nu, pie­ber sā­li un sau­tē uz lē­nas uguns 20–30 mi­nū­tes. Ga­ta­vam sau­tē­ju­mam pie­vie­no krē­ju­mu un sa­smal­ci­nā­tas fen­he­ļa la­pas.

 

PA­DOMS

  •  Bul­jo­na vie­tā var iz­man­tot pie­nu.
  • Ja sau­tē­ju­mu vē­las ne­daudz bie­zā­ku, pie­vie­no ēdam­ka­ro­ti mil­tu.
  • Sau­tē­jums la­bi gar­šo gan viens pats, gan ko­pā ar cep­tiem vai vā­rī­tiem kar­tu­pe­ļiem.

 

La­sis ar fen­he­ļa sau­tē­ju­mu

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

500 g svai­gas la­ša fi­le­jas

1 fen­he­lis

1 pu­ravs

sāls

mal­ti mel­nie pi­pa­ri

cit­ro­na su­la

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: la­ša fi­le­ju sa­griež četr­ās da­ļās, kat­ru ga­ba­li­ņu ap­sā­la, uz­ber pi­pa­rus un ap­sla­ka ar cit­ro­na su­lu. Fen­he­ļa sak­ni sa­griež ne­lie­los ga­ba­li­ņos, pu­ra­vu sa­griež ri­pi­ņās. Pan­nā uz­kar­sē eļ­ļu, liek iek­šā fen­he­li, pu­ra­vus un, ik pa brī­dim ap­mai­sot, uz vi­dē­jas lies­mas cep pie­cas se­šas mi­nū­tes. Pēc gar­šas pie­vie­no sā­li. Ap­cep­to fen­he­li un pu­ra­vus iz­ņem no pan­nas un no­vie­to ma­lā. Pan­nā liek la­ša ga­ba­li­ņus, tiem pa virs­u kār­to ap­cep­to aro­mā­tis­ko fen­he­ļa un pu­ra­vu ma­su, cen­šo­ties zi­vi pil­nī­bā no­segt. Pan­nai uz­liek vā­ku un uz lē­nas uguns sau­tē 15–20 mi­nū­tes.

 

Cūk­ga­ļa fen­he­ļa mēr­cē

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 kg cūk­ga­ļas kar­bo­nā­des vai fi­le­jas bez kau­la

1 lie­la fen­he­ļa sak­ne

2 lie­li sī­po­li

2 dai­vi­ņas ķip­lo­ka

100 ml sau­sā bal­tvī­na

100 ml sal­dā krē­ju­ma

3 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas

pi­pa­ri

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: cūk­ga­ļu sa­griež ap­tu­ve­ni 1 cm bie­zās šķē­lēs un iz­kla­pē. Kat­ru ga­ba­li­ņu ie­rī­vē ar sā­li un pi­pa­riem, ap­ziež ar eļ­ļu, ie­tin pār­ti­kas plē­vē un at­stāj, lai vis­maz 10 mi­nū­tes at­pū­šas. Fen­he­li no­tī­ra, pār­griež uz pus­ēm. Vie­nu pus­i sa­griež plā­nās šķē­lī­tēs un no­liek ma­lā. Ot­ru pus­i sa­griež ma­zos ga­ba­li­ņos. Sī­po­lus un ķip­lo­kus sa­smal­ci­na. Uz­kar­sē 2 ēdam­ka­ro­tes eļ­ļas un, ik pa brī­dim ap­mai­sot, ap­cep sī­ki sa­griez­to fen­he­ļa pus­i un sī­po­lus, tad pie­vie­no ķip­lo­kus un tur­pi­na cept vēl pie­cas mi­nū­tes. Pēc gar­šas pie­vie­no sā­li un pi­pa­rus. Ap­cep­ta­jiem garš­au­giem pie­lej vī­nu, kar­sē di­vas mi­nū­tes, tad pie­vie­no sal­do krē­ju­mu un, pa­stā­vī­gi mai­sot, kar­sē, līdz mēr­ce sāk sa­bie­zēt. Lie­lā pan­nā uz­kar­sē at­li­ku­šo eļ­ļu un ap­cep ta­jā cūk­ga­ļas šķē­les. Ga­ļu uz strau­jas uguns cep no kat­ras pus­es ap­mē­ram mi­nū­ti. Ap­cep­to cūk­ga­ļu liek ce­peš­pan­nā. Ce­peš­pan­nu ie­vie­to ie­priekš sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī un 220 grā­du tem­pe­ra­tū­rā cep 10 mi­nū­tes. Pan­nā, ku­rā ce­pa ga­ļu, ap­tu­ve­ni di­vas mi­nū­tes no kat­ras pus­es ap­cep fen­he­ļa šķē­les.