Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Romantiski našķīši modina sirdī pavasari

© Scanpix

Neriskējot februāra vidū kādam uzspiest no svešām zemēm ievazātus svētkus ar romantiskām vakariņām, sarkanām rozēm un sirsniņām rotātu galdautu, tomēr gribas teikt – nu nav taču slikti kādreiz atļauties nedaudz romantikas.

Jo sevišķi, ja tas palīdz mazliet sapurināties, pārvarēt ziemas otrās puses pagurumu, savas otrās puses saīgumu un sākt raudzīties uz pavasara pusi.

Vieglākais ceļš laikam gan būs baudīt saldumus – profesionālu konditoru ražotus vai pašu gatavotus. Akcents liekams uz vārdu baudīt, un jāpatur prātā, ka laba daudz nevajag. Par erotiskas noskaņas radītāju uzskata šokolādi un izstrādājumus no tās, saldējumu, medu, riekstus. Vēstures gaitā izveidojies arī garš saraksts ar afrodīzijiem?– produktiem, kuri veicina dzimumtieksmi.

Afrodīziji tā nosaukti par godu sengrieķu dievietei Afrodītei. Daudziem līdz ar spēju rosināt seksuālas vēlmes piedēvē arī auglību veicinošas īpašības. Zinātnieki gan teic, ka afrodīziju iedarbība nav pierādīta un acīmredzot balstīta vienīgi uz ticību. Tā kā tautā atzītie afrodīziji nereti ir barojoši vai arī vitamīniem bagāti, to ietekmei var būt arī cits skaidrojums: seno laiku cilvēki, kuri reti varēja pieēst pilnu vēderu, šos produktus iebaudot, juta spēku pieplūdumu, un tas veicināja arī interesi par pretējo dzimumu. Arī veselīga uztura piekritēji no afrodīziju saraksta var izraudzīties produktus, kas nav pretrunā ar viņu principiem, ja rodas vēlme pārbaudīt iedarbību.

***

RECEPTES

Zemenes šokolādē. Karsta ūdens peldē izkausē 30 g sviesta kopā ar 75 g tumšās šokolādes, maisa, līdz masa nedaudz padziest. Tajā iemērc zemenes (vēlams, lielas), turot aiz kauslapiņām. Ja kauslapiņu nav, ogas var uzdurt uz maziem iesmiņiem. Kad zemenes nedaudz apžūst, tās liek ledusskapī lēzenā traukā, kas izklāts ar foliju. Pasniedz pie šampanieša, ar putukrējumu vai saldējumu. Līdzīgā veidā var gatavot apelsīnu vai banānu šķēlītes.

Šokolādes fondī. Fondī katlā liek 250 g gabaliņos salauztas šokolādes, pielej 120 ml saldā krējuma, maisot silda, līdz šokolāde izkūst un masa kļūst viendabīga. Izspiež sulu no viena apelsīna, pievieno šokolādes masai, pielej 2 ēdamkarotes apelsīnu liķiera, samaisa, tur uz ļoti mazas uguntiņas un laiku pa laikam apmaisa, lai nepiedeg. Saldajā masā apmērcē cepumus, kēksa gabaliņus, bezē, plaucētās mīklas lodītes, der arī banānu, persiku un citu augļu gabaliņi, ogas. Klāt var pasniegt saputotu saldo krējumu, sasmalcinātus grauzdētus riekstus, saldējumu.

Šokolādes trifeles. Saputo 100?g mīksta sviesta, pievieno trīs ēdamkarotes kakao pulvera un pa daļām piepilina 20?ml melnā balzama. Karsta ūdens peldē izkausē 200 g šokolādes, mazliet atdzesē, pievieno 200 g sasmalcinātu riekstu. Šokolādes masu sajauc ar sviesta masu. Tālāk masā pakāpeniski iesijā tik daudz pūdercukura, cik tā spēj uzņemt, proti, masai jākļūst gana stingrai, lai no tās varētu izveidot lodītes. Saveļ nelielas lodītes, apviļā šokolādes skaidiņās, kokosriekstu skaidiņās, citos sasmalcinātos riekstos vai vafeļu drumslās, atdzesē ledusskapī.

***

Veselīgi un ne tik veselīgi afrodīziji

Aivas. Saskaņā ar vienu no versijām ābols, ar kuru Ieva kārdināja Ādamu, esot tieši aiva. Zemēs, kur aivas aug, tās bieži ir mīlestības un laimīgas kopdzīves simbols.

Aknas. Nenogurdināmā slavenā mīlnieka Kazanovas spējas esot bijušas tik izcilas tāpēc, ka viņš regulāri ēdis pastēti no pīļu aknām.

Anīss. Saldi pikantā aromāta dēļ anīss senos laikos esot bijis iecienīts mīlas dzērienu komponents.

Ananasi. Aromātiski, bagāti vitamīniem, spēj uzlabot noskaņojumu un atraisīt. Par īpaši iedarbīgu uzskata kombināciju ar rumu.

Apelsīni. Apelsīnu ziedi daudzām tautām ir nevainības simbols, toties apelsīna mizošana, sadalīšana un ēšana pirms mīlas rotaļām spējot piešķirt tām izsmalcinātu raksturu.

Aprikozes. Maigas, sulīgas un samtainas, tāpēc tiek uzskatītas par erotiski uzbudinošām.

Austeres. Klasisks afrodīzijs, bagāts ar oblabltumvielām, jodu, fosforu, cinku.

Avokado. To acteki esot dēvējuši vārdā ahuacuatl, kas nozīmē sēklinieku koks. Augļi, kas karājas zaros pa pāriem, simbolizējuši vīrišķo dzimumspēku.

Banāni. Fallam līdzīgā banānu forma jau pati par sevi padara to par seksīgu augli – apgalvo mīlas lietu pārzinātāji. Piedevām banānos ir kālijs un B vitamīns, kas nepieciešams hormonu sintēzei.

Baziliks. Jau no seniem laikiem esot izmantots mīlestības maģijas rituālos Eiropā un Āfrikā.

Burkāni. Populārs afrodīzijs Vidējos Austrumos, saknes un sēklas tikušas izmantotas mīlas maģijā. Pazīstams vitamīnu un balastvielu avots.

Gurķi. Tiek uzskatīts par vienu no tiem dārzeņiem, kura forma, iedarbojoties uz cilvēka zemapziņu, rosina seksuālas tieksmes. Spāniski runājošajās zemēs par gurķiem mēdzot saukt vīriešus, kuriem ir daudz mīļāko.

Ingvers. Nācis no Ķīnas un Indijas, populārs afrodīzijs. Ingvera saknes lietotas gan vārītas, gan cukurotas, gan saberztas maisījumā ar dažādiem citiem augiem. Viduslaiku Eiropā meitenes cepušas un ēdušas ingvermaizes vīriņus, ticot, ka tas palīdzēs iegūt jaunus pielūdzējus.

Kafija. Mēdz teikt, ka laba kafija ir karsta kā mīla un melna kā nakts. Iedarbosies uz mīļoto, ja tiks vārīta nevis automātā, bet pēc visiem klasiskajiem pagatavošanas likumiem: pašu rokām, uz atklātas liesmas, no svaigimaltām pupiņām. Jābauda nesteidzoties, no mazām tasītēm, lai pietiktu enerģijas garai mīlas naktij.

Koriandrs. 1000 gadu sena arābu leģenda stāsta, ka reiz kādam tirgonim 40 gadu neesot bijis bērnu, bet tad viņš sācis lietot koriandra brūvējumu un dievs devis pēcnācējus. Kaltētas un saberztas koriandra sēklas joprojām slepus tiekot pievienotas mīlestības dzirām un ēdieniem, ar ko uzcienāt pretējā dzimuma pārstāvi, kuru vēlas savaldzināt.

Ķiploki. Kas to būtu domājis! Ēģiptes piramīdu cēlāji, romiešu leģionāri un japāņu samuraji esot zinājuši, ka ķiploki jebkurā vecumā palīdz saglabāt jaunības spēku un piešķirt seksam asumu. Tikai – ēdiet tos abi kopā, tad nebūs domstarpību par aromātu.

Ledus. Tas spējot paaugstināt mutes, lūpu un ādas jutekliskumu.

Medus. Jau Senajā Ēģiptē medus lietots pret neauglību un dzimumnespēju. Viduslaikos prasmīgi pavedēji vispirms dāmām piedāvājuši raudzētu medus dzērienu. Arī medusmēnesis tā esot nosaukts tāpēc, ka jaunie pāri pēc kāzām pastiprināti ēduši medu – tas uzlabo visas ķermeņa funkcijas, jo satur daudz mikroelementu, vitamīnu, bioloģiski aktīvu vielu.

Olas. Daudzās senās reliģijās ola ir auglības un dzīvības pirmsākuma simbols. Koncentrētā veidā satur visu, kas vajadzīgs dzīvībai un attīstībai. Vistu un paipalu olas izmanto daudzos mīlestības brūvējumos.

Sinepes. Varot palīdzēt, ja attiecībās trūkst asuma. Senos mīlas mākslas traktātos ieteiktas ziedes no sinepju eļļas, rozmarīna un medus. Tas paplašinot asinsvadus un veicinot dzimumdziedzeru darbību. Var likt galdā arī sinepēs un medū marinētu gaļu.

Sparģeļi. Tāpat kā gurķu, burkānu vai banānu gadījumā, liela nozīme esot formai. Sparģeļi spējot stimulēt vīrišķo dzimumhormonu ražošanu organismā. Sparģeļus iesaka īsu brīdi vārīt, pēc tam viegli apcept olīvu eļļā. Sevišķi labs efekts tiek solīts, ja tos ēd trīs dienas pēc kārtas.

Šokolāde. Satur vairāk nekā 400 dažādu ķīmisku savienojumu, tai skaitā feniletilamīnu – šī viela spēj uzlabot garastāvokli. Tāda rodoties smadzenēs arī tad, kad cilvēks iemīlas.

Vīnogas. Dionīss ir ne vien vīnkopības, bet arī auglības dievs, tāpēc vīnogas uzskatītas par dzimumdziņas un potences vairotājām. Vīnoga, tāpat kā mīlestība, var būt gan salda, gan sūra.

Zemenes. Tas vien jau liecina par uzmanību un mīlestību, ka esat gatavi sarūpēt mīļotajam svaigas ogas pašā ziemas vidū. Par izsmalcinātu un erotiski noskaņojošu našķi uzskata zemenes šokolādē.