Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Turku zirņi, aunazirņi, garbanzo pupas

© publicitātes foto

Kad vienam produktam daudz vārdu, tas parasti nozīmē, ka šis produkts ir iecienīts un pazīstams dažādām tautām. Turku zirņi, aunazirņi, garbanzo pupas, arī kalna zirņi, nahats, nuts, šišs... Labāk zināmi un laikam arī latviski pareizāki ir pirmie divi vārdi, bet apritē reizēm sastopami visi minētie un noteikti ir arī vēl citi.

Vai kāds brīnums, ka nosaukumu tik daudz, ja runa ir par vissenāko lauksaimnieciski audzēto pākšaugu pasaulē.

Turku zirņus cilvēki ēduši jau akmens laikmetā, vienīgi nav zināms, kurā brīdī tos pārstāja ievākt savvaļā un sāka audzēt. Brīvā dabā turku zirņa priekštecis atrasts Turcijas dienvidaustrumos, droši vien tāpēc arī tāds nosaukums. Vislabāk turku zirņi aug subtropu un tropu klimatā, bet tālāk uz ziemeļiem tie dod krietni mazāku ražu. Siltākā klimatā augušos aunazirņos ir arī lielāks olbaltumvielu saturs. Visvairāk tos audzē Indijā, Pakistānā, Turcijā, Austrālijā, Irānā, Kanādā. Turku zirņi tiek plaši izmantoti Tuvo Austrumu tautu tradicionālajos ēdienos un tie ir populāri arī Vidusjūras reģionā. Pazīstams produkts ir humoss, kas jau vairākus gadus pieejams arī Latvijā, tas gatavots no turku zirņu biezeņa, sezama pastas un citām sastāvdaļām.

Ir divi galvenie turku zirņu veidi: desi?– tumšā krāsā, nelieli, izteikti šķautņaini – un kabuli?– lielāki, gaišāki. Diez vai Latvijā atradīsies daudz cilvēku, kuri prot tos atšķirt, bet gan jau ar laiku iemācīsimies un tad izveidosim savu spriedumu par šo pagaidām mazpazīstamo produktu. Redzot pievilcīgos, nedaudz lazdu riekstu kodoliem līdzīgos turku zirņus, gribas tos nogaršot. Tas nenozīmē, ka kļūstam neuzticīgi saviem mīļajiem pelēkajiem zirņiem. Dažādība nāk tikai par labu. Turku zirņiem ir arī savas priekšrocības?– tos brīvāk var ēst cilvēki, kuriem citi zirņi un pupiņas izraisa vēdera uzpūšanos un tamlīdzīgas nepatīkamas parādības. Veģetāriešiem turku zirņi ir ļoti labs olbaltumvielu avots. Varbūt slikti nav arī tas, ka aunazirņi mūsu uztverē nesaistās ar Ziemassvētkiem un klāt neprasās speķis.

Turku zirņi satur samērā daudz balastvielu, no tiem cilvēks ilgāk jūtas paēdis. Regulāri iekļauti ēdienkartē, aunazirņi sekmē sliktā holesterīna līmeņa pazemināšanos un cukura līmeņa normalizēšanos asinīs. Aunazirņu balastvielas pilda arī prebiotiķu funkcijas?– tās paēdina zarnu trakta labās baktērijas. 100?gramos vārītu turku zirņu ir apmēram 165?kkal, līdz 5?g tauku, no kuriem lielākā daļa?– nepiesātinātie; līdz 23?g olbaltumvielu; tie bagāti ar fosforu, cinku un folskābi, satur arī kalciju, magniju, dzelzi u.c.

***

NODERĪGI

Turku zirņus pirms gatavošanas ieteicams mērcēt, lai saīsinātu vārīšanās ilgumu, turklāt mērcēšana ļauj mazināt vēdera pūšanos un citas nepatīkamas parādības, ko pākšaugi

izraisa daļai ēdāju.

Pirms mērcēšanas turku zirņus liek sietā un noskalo vēsā tekošā ūdenī. Mērcēšanas ūdenim dažkārt pievieno nedaudz sodas un sāls.

Vārot turku zirņus, sāli pievieno neilgi pirms vārīšanas beigām, citādi zirņi ilgi būs cieti.

Cietā ūdenī turku zirņi vārās ilgāk nekā mīkstā.

Ja trūkst laika, var izmantot arī konservētus aunazirņus, jo to aromāts un vērtība pārstrādes gaitā nemazinās.

Turku zirņi ir garšīgi kombinācijā ar burkāniem, koriandru, kuskusu, romiešu ķimenēm, ķiplokiem, citroniem, piparmētrām, sīpoliem, pētersīļiem, rozmarīnu, spinātiem, tomātiem, jogurtu?u.?c.

Novārītus un atdzesētus turku zirņus var sasaldēt un uzglabāt nākamajām lietošanas reizēm.

***

RECEPTES

Turku zirņu salāti

Sastāvdaļas: 2?glāzes vārītu vai konservētu turku zirņu, 2?ķiploku daiviņas, 1?vidēji liels tomāts, neliels sarkanais sīpols, 2?ēdamkarotes kapātu pētersīļu zaļumu, 1?ēdamkarote citronu sulas, 3?ēdamkarotes olīvu eļļas, sāls, pipari, 100?g kazas siera, dažas olīvas.

Pagatavošana: ķiploku daiviņas saspiež spiedē, tomātu sagriež gabaliņos, sīpolu sakapā, sieru sadrupina, olīvas sagriež ripiņās. Visas sastāvdaļas sajauc, ļauj brīdi ievilkties.

Zupa ar turku zirņiem

Sastāvdaļas: 1?ēdamkarote saulespuķu eļļas, 1?sīpols, 500?g kartupeļu, 700?ml dārzeņu buljona, 400?g konservētu tomātu, 400?g vārītu vai konservētu turku zirņu, 150?g konservētu zaļo zirnīšu, karijs, nedaudz citronu sulas.

Pagatavošana: Katlā lej eļļu, tajā apcep sīki sagrieztu sīpolu, pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus, cep 5??minūtes, palaikam apmaisot. Pievieno kariju un pielej buljonu, uzvāra, turpina vārīt 15?minūšu. Pievieno pārējās sastāvdaļas, uzvāra un vāra vēl 5?minūtes, beigās pieliek citronu sulu.

Turku zirņu kotletes

Sastāvdaļas: 250?g turku zirņu, 1?sīpols, 1?ķiploka daiviņa, pustējkarote ķimeņu, 2?ēdamkarotes kapātu pētersīļu zaļumu, šķipsniņa sodas, sāls, pipari, saulespuķu eļļa.

Pagatavošana: zirņus uz nakti iemērc, notecina, samaļ gaļasmašīnā, pievieno zaļumus, ķimenes, sodu, sāli, piparus, sīki sagrieztu sīpolu un ķiploku, samīca, uz 2 stundām ievieto ledusskapī. Ar samitrinātām rokām veido mazas lodītes, viegli saplacina, cep lielā eļļas daudzumā, līdz tās kļūst tumšbrūnas.

Cepti turku zirņi ar dārzeņiem

Sastāvdaļas: 500 g turku zirņu, šķipsniņa sodas, šķipsniņa sāls, 100?g olīvu eļļas, 1?sīpols, 3?vidēji lieli tomāti, 1?ēdamkarote aso sarkano piparu pulvera.

Pagatavošana: zirņus noskalo, ber katlā, pārlej ar ūdeni, pievieno sodu un sāli, atstāj mērcēties vismaz uz 12?stundām. Ūdeni nolej, zirņus noskalo, liek vārošā ūdenī, vāra mīkstus. Sīpolu un tomātus sīki sagriež. Pannā sakarsē eļļu, tajā apcep sīpolu, pievieno tomātus, maisot cep 10?minūšu, pieber sarkano piparu pulveri, pēc tam?– notecinātus vārītos zirņus, turpina maisot cept 5?minūtes, pasniedz nekavējoties.

Rīsi ar turku zirņiem

Sastāvdaļas: 1?glāze rīsu, pusglāze iepriekš novārītu vai konservētu turku zirņu, 2?sīpoli, 2?burkāni, pusglāze tomātu sulas, 3?ķiploku daiviņas, 3?glāzes dārzeņu buljona, augu eļļa, sāls, zaļumi.

Pagatavošana: sīki sagriež sīpolu, apcep eļļā, pievieno mazos kubiņos sagrieztus burkānus, sautē 10?minūšu, pēc tam pievieno rīsus un zirņus, samaisa, pielej buljonu, uzvāra, pielej tomātu sulu, uzliek katlam vāciņu un vāra uz lēnas uguns, līdz rīsi mīksti. Ķiplokus sagriež plānās šķēlītēs, sasprauž rīsos, uzkaisa zaļumus.

Turku zirņi ar vistu spārniņiem

Sastāvdaļas: 2?glāzes turku zirņu, 12??vistu spārniņu, olīvu eļļa, 2?sīpoli, 2?ķiploku daiviņas, 1?ēdamkarote tomātu pastas, 1?sarkanais asais pipars, krustnagliņas, ķimenes, mazliet kaltēta timiāna, 1?ēdamkarote ingvera, sāls, pipari, eļļa cepšanai.

Pagatavošana: turku zirņus uz nakti iemērc, izvāra gatavus. Vistu spārniņus ieberzē ar sāli, apcep eļļā zeltainus, pievieno sagrieztus sīpolus un ķiplokus, pieliek tomātu pastu, brīdi sautē. Pievieno garšvielas un zirņus, pārlej ar ūdeni, uzvāra, pieliek sāli un uz mazas uguntiņas sautē gatavu.