Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Piemin 70. gadadienu kopš uz Hirosimas nometa atombumbu

© scanpix.ee

Japānas iedzīvotāji šodien piemin 70.gadadienu kopš uz Hirosimas pilsētas tika nomesta Amerikas Savienoto Valstu atombumba. Ceremonijā, kuras laikā tika deklarēts miers pasaulē, noturētas lūgšanas, kā arī gaisā palaistas dūjas, norisinājās Hirosimas piemiņas parkā.

BBC informē, ka tajā piedalījās Japānas premjerministrs Šinzo Abe, pilsētas mērs Kazumi Matusi un ASV vēstniece Japānā Karolīna Kenedija. Savā uzrunā premjerministrs uzsvēra, ka nomestā atombumba izraisīja ne vien vairāku tūkstošu cilvēku nāvi, bet radīja neizsakāmas ciešanas arī daudziem izdzīvojušajiem.

„Šobrīd, 70 gadus vēlāk, gribu atdzīvināt nepieciešamību pēc miera visā pasaulē,” uzrunā teica Šinzo Abe. Tikmēr pilsētas mērs uzrunā vērsa uzmanību uz ļaunumu, kādu nes atomieroči. Kamēr Kazumi Matusi uzskata, ka pasaulei kopīgi jāsadarbojas atomieroču likvidēšanā, lai nekad vairs neatkārtotos līdzīga traģēdija, premjerministrs uzsvēra, ka jautājums par atomieroču likvidēšanu pasaulē, visaktīvāk jāvirza tieši Japānai.

Iedzīvotāji visā Japānā 8:15 rītā pēc vietējā laika ieturēja arī vienas minūtes klusuma brīdi, savukārt dienas noslēgumā gaisā tiks palaistas tūkstošiem laternu, lai simbolizētu mirušo dvēseles. Vairāk nekā pusgadsimtu senie notikumi - atombumbas nomešana un Hirosimu, bet trīs gadus vēlāk – uz Nagasaki, iezīmēja Otrā pasaules kara beigas, līdzi nesot 140 000 Japānas iedzīvotāju dzīvības.