Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Žurku ķeršanai Lielbritānijas premjerministra rezidencē ieviests runcis Lerijs

© milano.corriere.it

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons paziņojis, ka viņa rezidencē Dauningstrītā 10 turpmāk mitināsies arī "ar spēcīgu mednieka instinktu" apveltīts kaķis vārdā Lerijs, kura uzdevums būs izķert mājā ieviesušos grauzējus.

Kameronu ģimene četrus gadus veco peļu junkuru adoptēja no Londonas Batersijas suņu un kaķu patversmes pēc tam, kad uz kāpnēm pie britu premjera rezidences tika manīta žurka.

Vēl janvārī Lielbritānijas valdības pārstāvji sacīja, ka premjers neplāno ieviest Dauningstrītā jaunu kaķi, bet otrdien Kamerona oficiālais pārstāvis paziņoja, ka Kamerons "ticis pārliecināts, ka tā ir laba doma".

"Dzīvojot Batersijas patversmē, Lerijs demonstrējis spēcīgu mednieka instinktu un viņam paticis spēlēties ar rotaļu pelēm," teica Kamerona pārstāvis. "Nekādu garantiju, protams, nav, bet viņa uzvedība Batersijā pārliecināja administrācijas darbiniekus, ka viņš būs ļoti piemērots žurku ķeršanai."

Lerijs iecelts par Dauningstrītas žurku ķērāju, jo nesen divos televīzijas ziņu sižetos tika parādīta žurka, kas skraidīja gar premjera rezidences pagalma durvīm.

Britu premjera rezidencē neviens kaķis nav dzīvojis kopš 2007. gada, kad tur apmetās finanšu ministra Elistera Dārlinga kaķene Sibilla, kas jau pēc sešiem mēnešiem atgriezās Edinburgā, jo nespēja iedzīvoties Londonas centrā.

Sibilla savukārt bija pirmais kaķis, kas mitis Dauningstrītā 10 kopš leģendārā Hamfrija - klaiņojoša kaķa, kas valdības vadītāja rezidencē apmetās, kad Lielbritānijas premjerministre bija Mārgareta Tečere, un vēl pārdzīvoja viņas pēcteci šajā amatā Džonu Meidžoru.

Hamfriju 1997. gadā no Dauningstrītas rezidences padzina bijušais britu premjers Tonijs Blērs, un daudzi uzskata, ka pie runča izlikšanas vainojama Blēra sieva Šerija.

Hamfrija uzturēšanai britu valdības budžetā bija atvēlētas 100 sterliņu mārciņas (83,5 lati) gadā.

Taču, ņemot vērā sabiedrības pieaugošo sašutumu par Kamerona valdības īstenotajiem taupības pasākumiem, par Lerija finansēšanas plāniem amatpersonas pagaidām taktiski klusē.