Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Kazahstānā bijušais ekonomikas ministrs tiek tiesāts par sievas slepkavību

© Pixabay.com

Astanas tiesa izskata lietu pret bijušo Kazahstānas ekonomikas ministru Kuandiku Bišimbajevu. Pēc izmeklētāju domām, bijusī amatpersona ar īpašu nežēlību restorāna VIP žālē nogalinājusi savu sievu Saltanatu Nukenovu. Pats Bišimbajevs savu vainu noliedz. Par lietas detaļām raksta bbc.com.

Bijušais ministrs uzstāj, ka viņa sieva tajā vakarā lietojsui alkoholu un "izprovocējusi" viņu ar savu "agresiju". Apsūdzētā izteikumi izraisījuši plašu sabiedrības rezonansi ne tikai Kazahstānā, bet arī kaimiņvalstīs.

Bišimbajevs tiek apsūdzēts par 31 gadu vecās Saltanatas nogalināšanu ar īpašu nežēlību un spīdzināšanu. Pēc izmeklētāju aplēsēm, pagājušā gada 9. novembra naktī Bišimbajevs restorānā piekāvis savu sievu un atstājis viņu uz 6 līdz 8 stundām vienu pašu VIP zālē, kur sieviete nomirusi, kamēr bijušais ministrs blakus telpā ieturēja maltīti.

Strīda laikā sieva, kā apgalvo apsūdzētais, viņu izprovocējusi, "apvainojot viņu ar neķītrībām".

"Viņa stāvēja ar skatu pret tualeti un ar muguru pret mani. Viņa acīmredzot domāja, ka es turēšu, bet es viņu atlaidu, un viņa zaudēja līdzsvaru un nokrita ar seju uz tualetes poda. Ļoti spēcīgi," sacīja Bišimbajevs, mēģinot izskaidrot sievietes sejas brūču izcelsmi.

Viņš teica, ka viņa "nokrita uz tualetes flīžu grīdas", mēģinot piecelties. Bijušais ministrs atzīst, ka savai sievai iesitis četras līdz piecas reizes, lai vestu pie prāta. Tomēr viņš apliecina, ka sitienu laikā "netika bojāts neviens dzīvībai svarīgs orgāns".

Pratināšanas laikā kļuva zināms, ka Bišimbajevs pēc notikušā zvanījis zīlniecei.

“Es ļoti uztraucos un piezvanīju gaišreģei. Es teicu - viņa nemostas, viņai ir tāds zilums uz sejas. Viņa man teica, ka viņa vienkārši ir nogurusi, viņa nāks pie prāta, iesim mājās. Mana sirds bija atvieglota,” stāstīja bijušais ministrs.

Rezultātā Bišimbajevs neizsauca ātro palīdzību, bet piezvanīja savam brālēnam un lūdza atvest aspirīnu.

Tiesas procesā kļuva zināms, ka Bišimbajevs arī lūdzis savam radiniekam dzēst ierakstus no videokamerām, lai viņu konflikta video nenonāktu sociālo tīklu kanālos.

Saskaņā ar tiesu medicīniskās ekspertīzes slēdzienu, sieviete mira no slēgtas galvaskausa smadzeņu traumas. Viņas deguns bija salauzts, un viņas galvā bija vairāki sasitumi un traumas.

Valsts apsūdzība tiesā publiskoja novērošanas kameru videomateriālus, kuros redzams, kā Bišimbajevs satver sievu aiz matiem, sit viņai ar kājām, tad sit pa seju.

Bišimbajeva liecība, kā arī savas vainas noliegšana izraisījusi plašu sabiedrības rezonansi Kazahstānā un arī citās valstīs. Sociālajos tīklos parādījusies mirkļbirka #forSaltanat, kas atbalsta nogalināto sievieti. Bišimbajeva oponenti eksministram pieprasa pat mūža ieslodzījumu.

Tiesas sēde ir redzama video pārraidē Kazahstānas Augstākās tiesas YouTube kanālā.

“Par Bišimbajevu personīgi ir palielināta interese, jo tas ir recidīvs. Viņš jau iepriekš bija saukts pie kriminālatbildības, taču saskaņā ar citu pantu, par krāpšanu korupcijā. Prezidents viņu pirms termiņa atbrīvoja, un viņš atkal pārkāpa likumu. Un tas notika ar īpašu nežēlību,” sacīja kāds cilvēktiesību aktīvists.

Pēc Kazahstānas Ģenerālprokuratūras datiem, valsts policija katru dienu saņem aptuveni 300 ziņojumu par vardarbību ģimenē. Katru gadu no vardarbības ģimenē mirst vismaz 80 sievietes.

Atbilstoši Vardarbības ģimenē novēršanas likumam, Kazahstānas policija varmākam var izdot aizsardzības rīkojumu, kas aizliedz kontaktēties ar cietušo uz 30 dienām. Ja tiks pārkāpts aizsardzības rīkojums, agresoram draud administratīvais arests uz laiku līdz 10 diennaktīm.

Kazahstānā pašlaik tiek pārskatīts arī sods pret ģimenes agresoriem.