Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 783. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:33]

© Pixabay

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 16. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:33. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija paudusi gatavību izskatīt atsevišķus likumprojektus par finansējumu sabiedrotajiem, jo ​​īpaši Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.

22:03. Ukraina nosūtīs Ziemeļatlantijas aliansei lūgumu sasaukt Ukrainas un NATO padomes sēdi, kurā tiks apspriests jautājums par Ukrainas pretgaisa aizsardzības stiprināšanu, raksta pravda.com.ua.

21:03. Vācijas kanclers Olafs Šolcs vizītē Pekinā mudinājis Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu izdarīt spiedienu uz Krieviju, lai tā izbeigtu karu pret Ukrainu, paziņojis kanclers, piebilstot, ka Sji piekritis atbalstīt miera konferenci Šveicē. Šolcs pēc tikšanās ar Sji platformā "X" norādīja, ka "Ķīnas vārdam Krievijā ir svars".

20:03. Francija uzaicinās Krieviju uz pasākumu par godu 80.gadadienai kopš sabiedroto spēku izsēšanās Normandijā, bet uzaicinājums neattieksies Vladimiru Putinu, otrdien paziņojuši pasākuma organizētāji. 2022.gada februārī Krievija atkārtoti iebruka Ukrainā, faktiski saraujot saites ar Rietumiem un izpelnoties jaunu sankciju vilni. 2023.gada martā Starptautiskā krimināltiesa izdeva Krievijas diktatora Vladimira Putina un bērnu ombudsmenes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderus, apsūdzot viņus bērnu deportācijā no Ukrainas.

18:52. Ukraina kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma 2022.gada februārī identificējusi gandrīz 37 000 cilvēku, tai skaitā militārpersonas, kas ir bezvēsts pazuduši, un amatpersonas brīdina, ka faktiskais skaits varētu būt daudz lielāks.

17:42. Ukrainas cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinets, komentējot nule pieņemto mobilizācijas likumu, izteicies, ka tas ir "labākais risinājums, uz kuru mēs varētu cerēt," ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

"Manuprāt, likumprojekts, kas tika pieņemts pašreizējos apstākļos Ukrainā, ir labākais risinājums, uz ko mēs varētu cerēt. Visas svarīgās piezīmes, kuras es biju nosūtījis profila komitejai kā komisārs, tika ņemtas vērā."

Lubinets atzīmēja, ka ir svarīgi atcerēties, ka šobrīd kaujas zonā norisinās ļoti smagas kaujas un tajās iesaistītajiem karavīriem vajadzētu būt iespējai doties atvaļinājumā, bet tam nepieciešams vairāk Ukrainas bruņotajos spēkos dienošu ukraiņu.

16:43. Latvijas valdība otrdien nolēmusi nosūtīt pirmo dronu partiju Latvijas iniciētajā dronu koalīcijā Ukrainas atbalstam, otrdien žurnālistiem apliecināja premjerministre Evika Siliņa (JV).

Ja pirms tam dronus sūtīja no sabiedrības ziedojumiem, tad Latvijas iniciētajā dronu koalīcijā pirmā lielā partija tiek nosūtīta līdz ar šodienas valdības lēmumu.

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) norādīja, ka šis ir pirmais nozīmīgais pienesums no Latvijas puses šajā koalīcijā. Šajos iepirkumos tiek iesaistīta vietējā industrija, un minētais nozīmē, ka dronu koalīcija aktīvi uzņem apgriezienus Ukrainas atbalstīšanā.

Ukrainai nosūtāmie droni ir kvalitatīvi un pārbaudīti, piebilda ministrs.

15:47. Krievija spēja iznīcināt svarīgu Kijivas reģiona spēkstaciju, jo Ukrainai bija beigušās aizsardzības raķetes, otrdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Krievija trīsarpus nedēļas veic teju nepārtrauktus uzbrukumus Ukrainas elektrības infrastruktūrai, atstājot bez elektrības vairāk nekā miljonu cilvēku.

Krievijas 11.aprīļa raķešu triecienā tika iznīcināta Tripiļļjas termoelektrostacija (TEC), kas bija viens no no svarīgākajiem Kijivas reģiona elektrības ražotājiem.

"Lidoja 11 raķetes. Mēs iznīcinājām pirmās septiņas. Četras iznīcināja Tripiļļjas TEC. Kāpēc? Jo bija nulle raķešu," intervijā amerikāņu telekanālam PBS sacīja prezidents.

14:49. Valdība otrdien nolēmusi bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl astoņus dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Automašīnas paredzētas Dņepropetrovskas apgabala Hrušivas ciema padomei, Ukrainas Aizsardzības ministrijas armijas daļai, Ukrainas Valsts ārkārtas situāciju dienestam, Nacionālās gvardes militārajai vienībai.

Ukrainai nododamo astoņu transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 29 950 eiro.

Jau ziņots, ka par sēšanos pie stūres, ja alkohola koncentrācija organismā pārsniedz 1,5 promiles, ir paredzēta kriminālatbildība un papildus sodam tiek konfiscēta arī automašīna, ja tā pieder pārkāpējam.

13:41. Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, otrdien Pekinā tiekoties ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu, izklāstījis Ukrainas konflikta noregulējuma četrus principus, ziņo aģentūra "Leta".

Pusēm ir jākoncentrējas uz miera un stabilitātes atbalstu, un jāatturas no savtīgu mērķu meklēšanas. Tām arī ir "jāatdzesē situāciju", un tām "nevajadzētu liet eļļu ugunī", sacīja Sji.

"Četri principi" pārsedzas ar Pekinas pagājušā gada dokumentu, kurā pausts aicinājums uz "konflikta politisku noregulējumu". Kā uzskata vairāki rietumvalstu eksperti, plāns ļautu Krievijai paturēt vairumu sagrābto Ukrainas teritoriju.

12:47. Bez ASV palīdzības Ukrainai Krievija jaunā uzbrukumā var gūt "draudīgus panākumus", teikts jaunākajā ASV Kara studiju institūta (ISW) ziņojumā. Ukrainas amatpersonas turpina uzstāt, ka ASV atbalsts ir vitāli svarīgs ukraiņu karavīru spējām aizsargāt sevi pret patlabanējām un nākotnes Krievijas uzbrukuma operācijām, kas, kā sagaidāms, sāksies pavasara beigās un vasarā, norāda amerikāņu domnīca.

Ukrainas militārās izlūkošanas pārvaldes priekšnieks Kirilo Budanovs paziņojis, ka Ukrainas karavīri gatavojas Krievijas nākamā lielā uzbrukuma atvairīšanai, kas ir sagaidāms maija beigās un jūnija sākumā, bet viņš arī atzinis, ka bez Rietumu militārā atbalsta tas būs "katastrofiski grūti".

11:02. Nacionālajā rehabilitācijas centrā "Vaivari" ieradies 21 medicīnas speciālists no Ukrainas, lai pieredzes apmaiņas programmā iepazītos ar centra darbu un smeltos pieredzi rehabilitācijas medicīnā un gūtās zināšanas varētu pielietot, lai palīdzētu karā ievainotajiem karavīriem un civiliedzīvotājiem Ukrainā.

10:07. Ukraiņu karavīri naktī uz otrdienu notriekuši visus deviņu Krievijas raidītos trieciendronus "Shahed", pavēstīja Gaisa spēki. "Naktī uz 2024.gada 16.aprīli ienaidnieks no Čaudas raga (Krimā) uzbruka ar deviņiem trieciendroniem "Shahed-131/136". Visus deviņu šahedus iznīcināja Ukrainas Gaisa spēku un Aizsardzības spēku mobilās uguns grupas," platformā "Telegram" pavēstīja Gaisa spēki. Droni notriekti Hersonas, Mikolajivas, Hmeļnickas, Čerkasu un Dņipropetrovskas apgabalu robežās, teikts paziņojumā.

09:41. Vācijas kanclers Olafs Šolcs otrdien pavēstīja, ka ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu runās par "taisnīgu mieru" Ukrainā. "Mana tikšanās ar prezidentu Sji būs fokusēta arī uz to, kā mēs varam dot lielāku ieguldījumu taisnīgam mieram Ukrainā," platformā "X" pavēstīja Šolcs, piebilstot, ka kopš viņa pēdējās vizītes Ķīnā abu valdību starpā notikusi "intensīva domu apmaiņa".

Šolca vizīte Ķīnā sākās svētdien un noslēgsies otrdien. Tā ir jau otrā Šolca vizīte Ķīnā kopš viņa stāšanās kanclera amatā.

09:08. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 455 340 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 920 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7189 tankus, 13 809 bruņutransportierus, 11 609 lielgabalus un mīnmetējus, 1046 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 759 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9277 bezpilota lidaparātus, 2092 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 15 563 automobiļus un autocisternas, kā arī 1908 specializētās tehnikas vienības.

08:11. ASV Pārstāvju palātā šonedēļ notiks balsojums par atsevišķiem Ukrainas un Izraēlas palīdzības likumprojektiem, pirmdien pavēstīja Pārstāvju palātas spīkers Maiks Džonsons.

Pakļaujoties Republikāņu partijas labējā spārna likumdevēju spiedienam, balsojums ilgu laiku tika atlikts. ASV Senāts februārī pieņēma 95 miljardu dolāru palīdzības paketi, paredzot ievērojamu atbalstu Ukrainai tās karā pret Krievijas agresiju, kā arī jaunu palīdzību Izraēlai un Taivānai.

07:02. Čehijas premjerministrs Petrs Fiala paziņojis, ka viņa valsts jau ir iegādājusies 180 000 artilērijas šāviņu Ukrainas armijai un cenšas nodrošināt vēl 300 000 šāviņu piegādi.

04:53. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien aicināja sabiedrotos izrādīt tādu pašu "vienotību" Ukrainas atbalstīšanā kā Izraēlas atbalstīšanā, kura nedēļas nogalē ar Rietumvalstu atbalstu atvairīja Irānas uzbrukumu.

Pēdējos mēnešos ir pieaugusi Ukrainas neapmierinātība ar kavēšanos Rietumvalstu militārās palīdzības piegādēs. Tas attiecas arī uz pretgaisa aizsardzību, kas Ukrainai ir steidzami vajadzīga, lai atvairītu Krievijas uzbrukumus. Zelenskis lietotnē "Telegram" pateicās sabiedrotajiem, kas atbildējuši uz Ukrainas aicinājumu piegādāt vairāk pretgaisa aizsardzības sistēmu, bet uzsvēra, ka "Krievijas uzbrukumu intensitāte prasa lielāku vienotību".

00:10. Ukraina un Norvēģija ir pabeigušas sarunas par svarīgu divpusējo drošības līgumu un parakstīs to nākamajā abu valstu līderu tikšanās reizē, ziņo aģentūra AFP, atsaucoties uz Norvēģijas ārlietu ministru Espenu Bartu Eidi.

Viņš sacīja, ka Norvēģija sniegs Ukrainai "ilgtermiņa militāro, politisko, finansiālo un humāno atbalstu".

"Līgums parāda mūsu skaidru politisko apņemšanos turpināt atbalstīt Ukrainu, kā to esam darījuši kopš Krievijas brutālā, pilna mēroga uzbrukuma pirms vairāk nekā diviem gadiem," piebilda Eide.