Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

ASV atliktā defolta mācība

Amerikāņu politiķi lika nodrebēt pasaulei Amerikas defolta (valsts bankrota) gaidās, bet, gluži kā komerciālā Holivudas filmā, pēdējā brīdī pasaules ekonomika tika izglābta. ASV kongress nolēma aizņemties vēl pāris tūkstošus miljardu dolāru, lai turpinātu dzīvot un patērēt pasaules rūpniecības produkciju uz arvien pieaugošā parāda rēķina.

ASV ekonomiku šodien var salīdzināt ar Latvijas ekonomiku pirmskrīzes laikā, tikai daudz lielākos apjomos – gan absolūtos, gan relatīvos skaitļos.

Tagad Amerikas ekonomistu diskusijas, kuras norisinās pasaules TV ekrānos un interneta vietnēs, sāk atgādināt Latvijas finanšu ministra un Latvijas Bankas prezidenta prātulas, krīzes izejas virzienu meklējot. Izrādās, ka Amerikai vienīgā alternatīva tagad esot ievērojami kāpināt eksportu un attīstīt tādas eksporta nozares, kuras radīs jaunas darba vietas.

Labie ļaudis! Tieši šāda recepte tiek piedāvāta pilnīgi visām valstīm, lai pārvarētu finanšu krīzes sekas. Vairāk eksportējiet un mazāk importējiet! Tikai – kā visas planētas valstis vienlaikus var palielināt eksportu un mazināt importu? Kas būs tas globālais labdaris, kas uzpirks visus iespējamos Latvijas un Amerikas eksportu pieaugumus?

Globālās ekonomikas krahs ir atlikts līdz 2012. gada beigām. Tikai problēmu nerisināšana un kredītu apjoma palielināšana nozīmē, ka kraha dziļums un kraha izmēri vienkārši būs daudz lielāki. Atliekot problēmu risināšanu pieaugošas maksātnespējas laikā, nozīmē tikai padarīt nākotnes sekas vēl smagākas un briesmīgākas. Faktiski tāda ir ASV politiskā izvēle.

Amerikas defolta atlikšanu var uztvert divējādi: var klausīties Valda Dombrovska priekšvēlēšanu slavas dziesmās un turpināt dzīvot labsajūtā, ka krīze jau ir pārvarēta, bet tagad sāksies tikai nebeidzama augšupeja. Tikai ielāgosim vienu atziņu: ilgtermiņa perspektīvā nekāda krīze nav pārvarēta. ASV ir atlikusi problēmu risināšanu, un līdz ar to ikvienai valstij sava ilgtermiņa stratēģija ir jābalsta uz skaudru apziņu, ka ASV defolts vienā vai otrā formā var notikt jebkurā brīdī, iespējams, tas notiks tikai pēc 2012. gada, bet ilgtermiņā tas ir neizbēgams.

Mēs (un neviens cits pasaulē) nevaram novērst ASV (un ne tikai ASV) defoltu ilgtermiņa perspektīvā. Nevienai valstij nav pa spēkam izstrēbt tādu parādu nastu, kādu ASV ir uzkrāvusi savai ekonomikai. Tas, ko mēs varam darīt, ir radikāli pārskatīt mūsu nākotnes vīziju un vienkārši būt gataviem radikāliem pārkārtojumiem globālajā ekonomikā.

Tas nozīmē, ka jēdzienam valsts drošība jau visai drīz būs pavisam cita nozīme. Amerikas defolta gadījumā valsts drošība nozīmēs uzturēt sabiedrības un tautsaimniecības stabilitāti globālas ekonomikas kraha apstākļos un ilgstošas globālas krīzes laikā.

Amerikas defolta gadījumā Latvijas valsts drošība nekādā mērā nebūs saistīta ar karavīru skaitu, kas ir iesaistīts bezjēdzīgās starptautiskajās militārajās misijās ar pilnīgi utopisku mērķi uzspiest islāma pasaulei Amerikas demokrātijas vērtības. Amerikas defolta gadījumā Latvijas valsts drošība būs atkarīga nevis no specvienības mākas šaušanā, bet no valsts spējām stabilizēt tautsaimniecību.

Otrs secinājums par Amerikas atlikto defoltu ir jautājums par gaidāmās krīzes patieso cēloni. Šo jautājumu finanšu analītiķi spītīgi noklusē, uzsvaru liekot uz konkrētiem notikumiem, kas lavīnu izraisīja vai varētu izraisīt.

Gaidāmās globālās katastrofas pamata cēlonis ir aplama koncepcija, ka tikai liberāls starptautisku spekulantu alkatības virzīts ekonomikas modelis spēj atrisināt visas pasaules problēmas un tikai šāds modelis nodrošinās ilgtspējīgu planētas izaugsmi.

Nenodrošinās vis! Ekonomiskā koncepcija, kuras vienīgās zāles pat Amerikas defolta gadījumam ir palielināt eksportu, nozīmē, ka šīs koncepcijas ietvaros krīze nav atrisināma. Šī koncepcija sevi ir izsmēlusi un novedusi visu planētu patiesi globālas ekonomiskas katastrofas priekšvakarā.

Lai šādas katastrofas sekas minimizētu, ir jāatceras, ka pat tirgus ekonomikas klasiķi, sākot ar Ādamu Smitu, ir uzsvēruši, ka brīvajam tirgum nevar uzticēt daudzas ļoti svarīgas valsts funkcijas. Jau 2008. gada krīze pierādīja, ka tikai valsts spēj saglābt liberālo spekulantu ievārīto putru.

Ja mēs nopietni uztveram ASV defolta draudus, tad tas nozīmēs, ka Latvijai ir nepieciešams sagatavoties nozīmīgam valsts funkciju pieaugumam krīzes laikā. Vienīgas instruments, ar ko valsts spēj bez tiešu represiju palīdzības īstenot konsekventu valsts politiku, ir valsts uzņēmumi. Ja ASV defolta briesmas mēs uztveram nopietni, tad Latvijā ir jāaptur jebkura privatizācija un jāpārveido valsts uzņēmumu pārvalde, lai tie pārtrauktu manipulācijas ar brīvā tirgus imitāciju monopolu nozarēs, bet būtu gatavi pildīt konkrētus uzdevumus valsts politikas realizācijā.