Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Senegālā izdevies apturēt Ebolas vīrusa epidēmiju

© Scanpix/AFP

Pasaules Veselības organizācija(PVO) paziņojusi, ka Senegāla ir pirmā valsts, kur izdevies apturēt Ebolas vīrusa epidēmiju, vēsta aģentūra France-Presse.

PVO izplatītajā ziņojumā teikts, ka pēdējais saslimšanas gadījums Senegālā bijis 29. augustā un jauni saslimšanas gadījumi pēc tam nav konstatēti.

Vienlaikus tiek norādīts, ka Nigērijā Ebolas vīruss par uzveiktu var tikt atzīts jau 20. oktobrī.

Pēc pieņemtajām normām Ebolas vīrusa epidēmija par likvidētu var tikt uzskatīta, ja valstī 42 dienu laikā nav konstatēti jauni saslimšanas gadījumi.

Jau ziņots, ka Ebolas vīrusslimība ir reti sastopama īpaši bīstama infekcijas slimība, kas tika konstatēta 2014. gada februārī Gvinejā un šobrīd ir uzliesmojusi lielā daļā Rietumāfrikas: Gvinejā, Libērijā, Sjeraleonē un Nigērijā, Kongo.

16.oktobrī, Briselē norisinājās Eiropas Savienības (ES) valstu veselības ministru sanāksme, kurā tika pārrunāti jautājumi par Ebolas vīrusa uzliesmojumu pasaulē, kā arī turpmākie iespējamie veicamie pasākumi ES un atbalsts slimības skartajām Āfrikas valstīm.

Sanāksmē tika pārrunāta nepieciešamība stiprināt no vīrusa skartajām Āfrikas valstīm izlidojošo personu veselības pārbaudes (skrīningu) lidostās, nodrošināt ceļotājus ar nepieciešamo informāciju par Ebolas vīrusu t.sk. par simptomiem un nepieciešamo rīcību, ja ir aizdomas par saslimšanu pēc lidojuma.

Tāpat tika izteikti aicinājumi nodrošināt ciešāku ES koordināciju informācijas apmaiņai par dalībvalstīs īstenotajiem pasākumiem, par personām un transporta vienībām, kas ieceļojuši no skartajām valstīm ES un par labo praksi Ebolas ārstēšanai.

Pasaules Veselības organizācija Ebolas vīrusa izplatīšanās risku Eiropas reģionā, t.sk. arī Latvijā, vērtē kā zemu.

Pēc PVO datiem no Ebolas vīrusa miruši vairāk kā 4 tūkstoši, bet inficējušies ap 8,5 tūkstoši cilvēku.