Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Saturamies! Šogad gaidāms rekordliels magnētisko vētru skaits

© video ekrānšāviņš

Saule pašreizējā cikla ietvaros savu maksimālo aktivitāti sasniegs 2024. gadā, kas uz Zemes izraisīs magnētiskās vētras, kas notiks vairākas reizes mēnesī, medijiem pastāstīja kosmosa pētnieks, profesors Sergejs Bogačovs

“Mēs sagaidām, ka 2024. gads jau būs saules maksimālās aktivitātes gads. Tas nozīmē lielus uzliesmojumus, lielas magnētiskās vētras, tāpēc kopumā, ja salīdzinām 2024.gadu ar 2023.gadu, pēc jebkādām prognozēm tas būs aktīvāks. Gan uzliesmojumu aktivitātes, gan ģeomagnētiskās aktivitātes ziņā,” uzskata profesors .

Viņš paskaidroja, ka nav iespējams precīzi paredzēt uzliesmojumus uz Saules un magnētiskās vētras uz Zemes, ko tie izraisīs. Šādā prognozē var runāt tikai par vispārējām ģeomagnētiskās situācijas tendencēm, kas nākamgad sagaida zemes iedzīvotājus, piebilda zinātnieks.

Pēc Bogačova domām, saules aktivitāte vai nu palielinās, vai samazinās saskaņā ar dabas likumiem. Tagad tuvojas maksimums. No otras puses, dažādi zinātnieki sniedz dažādas prognozes par to, cik drīz notiks aktivitātes maksimums. Piemēram, Bogačova amerikāņu kolēģi uzskata, ka 2024. gads būs salīdzinoši mērens, bet maksimums būs 2025. gadā.

Vienlaikus viņš skaidroja, ka 2023.gadā iestājās “noteikti starpmaksumi”, kas pārspēja iepriekšējā Saules cikla rekordus. Pamatojoties uz to, zinātnieki secina, ka aktivitātes pieaugums šoreiz ir diezgan straujš.

Turklāt, kā atzīmēja Bogačovs, zinātnieki pieļauj, ka šogad uz Saules uzliesmojumi būs spēcīgāki nekā pagātnē. Piemēram, 2023. gada rekords bija uzliesmojums X2.8 (C - vāji signāli, M - vidēji, X - spēcīgi, arī cipars aiz burta norāda uz signāla jaudu). 2024. gadā zinātnieki sagaida vēl spēcīgākus notikumus, precizēja zinātnieks.

Bogačovs atgādināja, ka rekordlielas magnētiskās vētras uz Zemes pēdējo reizi notika 2005.gadā. Turklāt pat lieli uzliesmojumi uz Saules negarantē, ka uz Zemes sāksies spēcīga magnētiskā vētra. Līdz ar to gandrīz 20 gadus seni notikumi tuvākajā laikā, visticamāk, neatkārtosies, uzskata pētnieks.

“Paredzam, ka gads būs aktīvs, proti, nebūs tādu 3-4 mēnešu pārtraukumu kā šogad. Jāpierod, ka kopumā gads būs vētrains. Daži ģeomagnētiskie traucējumi notiks tikai katru nedēļu. Kopumā manāmas vētras, domāju, būs katru mēnesi, domāju, ka 2-3 vētras mēnesī,” piebilda profesors.

Zinātnieki sagaida maksimālo Saules aktivitāti un magnētiskās vētras uz Zemes maijā-jūnijā, viņš teica. Līdz gada beigām aktivitāte var samazināties.

Tomēr viņš brīdināja, ka saules cikli nav vienmērīgi. Zinātnieki tos novērojuši jau 300 gadus, un visa Saules aktivitāte 21. gadsimtā ir tālu no rekorda. Bogačovs to novērtēja aptuveni 60% no rekordvērtībām. Maksimālajiem jaudas cikliem vajadzētu notikt tikai gadsimta vidū, viņš uzsvēra.

Iepriekš tika ziņoys, ka spēcīgākais uzliesmojums pašreizējā Saules ciklā noticis naktī uz 2024. gada 1. janvāri. Tam tika piešķirts X5.0 rādītājs, kas ir gandrīz divreiz augstāks par X2.8 uzliesmojumu, kas iepriekš ieņēma pirmo vietu (notika 2023. gada 14. decembrī). Pēdējo reizi lielāks notikums, X8.2 uzliesmojums, notika 2017. gada 10. septembrī.