Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Drīzumā varēs saskatīt komētu, kas Zemei pietuvojas reizi 71 gadā

© Unsplash

12P/Pons-Brooks komēta kļūst arvien spožāka un vietām jau ir redzama naksnīgajās debesīs, taču, lai to redzētu, joprojām ir nepieciešams binoklis vai teleskops. Tomēr tuvāko nedēļu laikā to būs iespējams saskatīt ar neapbruņotu aci.

Komēta, kas nosaukta tās atklājēju Žana Luisa Ponsa un Viljama Roberta Brūksa vārdā, lielāko daļu laika pavada Saules sistēmas ārējā daļā, kur ir ļoti auksts. Tā atgriežas iekšējā Saules sistēmā, ejot garām Zemei, ik pēc 71 gada, tādējādi to klasificē kā periodisku komētu.

Komētas galvenokārt sastāv no putekļiem, akmeņiem un ledus. Tā kā 12P/Pons-Brooks pietuvojas saulei, siltums liek ledum tieši pārvērsties gāzē, ko sauc par sublimāciju un daļa materiāla tiek zaudēta no komētas virsmas.

Šī gāze veido gan mākoni ap komētas cieto kodolu, ko sauc par komu, gan materiāla asti, kas kosmosā var izstiepties vairāku miljonu kilometru garumā.

Tiem, kas vēlas pamanīt komētu - tā atrodas nedaudz pa kreisi zem Andromedas galaktikas

Labākais veids, kā to saskatīt, ir atrast vietu bez pilsētas gaismas piesārņojuma un bez augstiem kokiem, ēkām vai pakalniem, kas bloķētu skatu, iesaka astronomi.